USA peatab Türgile F-35 müügi, kui see ostab Venemaalt S-400 (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-35 Lightning II.
F-35 Lightning II. Foto: Marina Lõstseva/TASS/SCANPIX

USA-l on võimalus peatada Türgile uue põlvkonna hävitajate F-35 tarnimine, kui Ankara ostab Venemaalt õhutõrjesüsteeme S-400, ütles Ühendriikide kõrge ametnik kolmapäeval.

USA kaitsetööstushiid Lockheed Martin andis küll eelmisel nädalal Texases Türgi ametnikele ühe F-35 üle, kuid abivälisministri Wess Mitchelli sõnul on võimalik programm peatada.

Hävitajad jäävad Arizonasse, kus Türgi piloote välja õpetatakse, ja USA välisministeeriumil on iga hetk võimalik sekkuda, ütles Mitchell senati välissuhete komisjonis.

«Selles programmis jäävad lennukid üleandmiseni USA hoole alla. Harilikult leiab see aset pärast pikka treeningprotsessi,» seletas ta.

Mitchelli sõnul on USA-l juriidiline õigus teatud olukorras, nagu näiteks riigi julgeoleku kaalutlustel, üleandmine peatada.

«Seda arvestades usume me, et meil on aega ja võimalusi kindlustada, et Türgi lähe S-400-dega edasi enne, kui F-35-te kohta on otsus langetatud.»

NATO liikmetel Türgil ja USA-l on tekkinud lahkhelid Ankara kavatsuse tõttu osta Venemaalt õhutõrjesüsteeme S-400, sest sel juhul ei ole Türgi kaitsesüsteemid ühitatavad lääneliitlaste omadega. Ka rikuks Venemaalt raketisüsteemide otsmine USA sanktsioone.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles