Migratsiooniküsimus otsustab Euroopa saatuse (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel enne Euroopa Ülemkogu Saksamaa Riigpäevas.
Angela Merkel enne Euroopa Ülemkogu Saksamaa Riigpäevas. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Täna ja homme Brüsselis aset leidva Euroopa Ülemkogu keskmes on migratsiooniküsimused, mis Saksamaa kantsler Angela Merkeli sõnul võivad otsustada Euroopa saatuse.

Mõni tund enne Brüsselis toimuva Ülemkogu algust ütles Merkel, et Euroopa ees on mitu väljakutset, ent migratsioon on see, mis võib otsustada Euroopa saatuse. Selle põhjal, kuidas Euroopa Liit otsustab rändekriisiga tegeleda, sõltub kas liitu nähakse talle omistatud väärtuste kaitsjana.

Merkel on seisukohal, et kui Euroopa Liit ei jõua migratsiooniküsimuses ühisele seisukohale, ei usu keegi Euroopa väärtussüsteemi.

Rändekriisile üleeuroopalise lahenduse leidmist raskendab osa Euroopa Liidu liikmesriikide vastuseis migrantide vastuvõtmisele.

Itaalia uus populistlik valitsus on keeldunud vastu võtmast põgenike päästelaevu ja paljud riigid, eelkõige Ungari ja Poola, on tugevalt vastu migrantide ümberjagamise plaanile.

Euroopa Nõukogu presidendi Donald Tusk sõnas vahetult enne Euroopa Ülemkogu algust, et üha suurem hulk inimesi hakkab uskuma, et üksnes karmikäeline võim on suuteline rändevoo peatama. 

Selles valguses hoiatas Tusk, et riigijuhtidel pole enam palju aega, et kinnitada oma kodanikele suutlikkust migratsiooniküsimusega toime tulla.

Merkeli jaoks on rändekriisile lahenduse leidmine oluline ka siseriiklikel põhjusel. Saksamaa siseminister Horst Seehofer on lubanud kehtestada riigi piiridel kontrolli, kui 1. juuliks ei leita Euroopa Liidu tasandil rändevoole lahendust. Merkeli ja Seehoferi vastuseis ähvardab omakorda kaasa tuua Saksa valitsuskoalitsiooni lagunemise.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles