Sipilä: Merkeli asüüliettepanekust haarab kinni vähemalt 10 riiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä.
Soome peaminister Juha Sipilä. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Saksamaa ettepanekust tõhustada asüülitaotlejate tagasisaatmist Euroopa Liidu (EL) piires haarab kinni vähemalt 10 riiki, ütles Soome peaminister Juha Sipilä neljapäeval.

Saksa kantsler Angela Merkel on pakkunud ELi riikidele kahe-kolme riigi vahelisi kokkuleppeid, et piirata asüülitaotlejate liikumist ELi sees.

Merkel on sattunud siseriikliku surve alla, sest tema erakonna Baieri sõsarparteid CSUd esindav siseminister Horst Seehofer ähvardab hakata migrante ühepoolselt Saksa piirilt tagasi saatma, kui üleeuroopalist lahendust ei sünni.

Läbirääkimised ELi asüülisüsteemi üle on ummikusse jooksnud ja lahendust ei loodeta. Sestap nähakse kiireimat võimalust midagi ära teha koostöös paari-kolme riigi kaupa.

«Ma usun, et sellega läheb kaasa vähemalt 10 riiki kui mitte rohkem. Sellest selgub, missugusesse suunda on ELi seadusandlust võimalik arendada,» ütles Sipilä Brüsselis ELi tippkohtumisel.

Euroopa Ülemkogu eesistujal Donald Tuskil on kavas võtta esmalt läbi vähem vaidlusi tekitavad teemad ja migratsiooniprobleemid jäetakse õhtusöögilauda.

Esialgu ei ole selge, kas riigid suudavad leppida kokku ühisavalduses. Itaalia peaminister Giuseppe Conte on juba öelnud, et tema alla ei kirjuta, kui Itaaliale sobivat lahendust ei leita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles