Mitukümmend Poola kohtunikku lubas jääda reformi eirates ametisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola lipp.
Poola lipp. Foto: Sergei Fadeitšev/TASS/Scanpix

Mitukümmend Poola ülemkohtu kohtunikku lubas neljapäeval jääda ametisse ka pärast 3. juulit, väites, et parempoolse valitsuse reform, mis sunniks neid lahkuma, on põhiseadusega vastuolus.

Poola võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) valitsus on surunud läbi vastuolulised kohtureformid, mis muu hulgas näevad ette, et ülemkohtu kohtunike vanuse ülempiir langeb 70-lt 65-le.

Vastuoluline ülemkohtu reform jõustub teisipäeval ja tähendaks seda, et kolmandik kohtunikest sunnitakse ennetähtaegselt ametist lahkuma.

Poola kohtunikekogu otsustas, et «ülemkohtu esimees Malgorzata Gersdorf jääb ametisse 2020. aasta 30. aprillini, seda kooskõlas Poola põhiseaduse sätetega», mis annavad talle kuueaastase ametiaja, ütles kohtu kõneisik Michal Laskowski neljapäeval ajakirjanikele.

Ta lisas, et ükski tavaline seadus ei saa olla kõrgem põhiseaduse sättest, mis tagab ülemkohtu esimehele kuueaastase ametiaja. Gersdorf on praegu 65 aastane.

Teises resolutsioonis ütlesid kohtunikud, et iga ülemkohtu kohtunik, kes asus tööle enne uue reformi jõustumist, «peab jääma ametisse kuni 70. eluaastani, seda ilma ühegi lisatingimuseta».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles