Euroopa liidrid saavutasid migratsiooniküsimuses kokkuleppe (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel võib pärast migratsiooniküsimuses leppe saavutamist tunda kergendust.
Saksamaa kantsler Angela Merkel võib pärast migratsiooniküsimuses leppe saavutamist tunda kergendust. Foto: Eric Vidal / Reuters / Scanpix

Läbi öö väldanud arutelul saavutasid Euroopa Liidu liidrid viimaks kokkuleppe migratsiooniküsimuses.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk kirjutas täna varahommikul sotsiaalvõrgustikus Twitter, et Euroopa Liidu riigid jõudsid Brüsseli tippkohtumisel migratsiooniküsimustes kokkuleppele. «EU28 liidrid nõustusid #euco järeldustega sealhulgas migratsiooni osas,» kirjutas Tusk.

Kokkulepe saavutati hoolimata sellest, et nii mõnigi allikas pidas veel eile seda ebatõenäoliseks. 

Itaalia peaminister Giuseppe Conte ähvardas eile migratsioonikokkuleppe vetostada, kui teised riigid ei aita Itaalial põgenikega toime tulla. Täna sõnas Conte, et Itaalia on kokkuleppega rahul: «Täna ei ole Itaalia enam üksi. Me oleme rahul.»

Euroopa Liidu 28 liikmesriiki leppisid kokku, et kaaluvad vastuvõtukeskuste loomist nii liidu piiride sees kui väljas. Enda territooriumil vastuvõtukeskuse loovad liikmesriigid tegeleksid migrantide ja asüülitaotlejatega oma territooriumil.

Üks leppe ideedest on migrantide asüülitaotlemisele vastavuse kontrollimine enne Euroopa Liitu jõudmist. Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida riikidele pakutakse rahalist abi sellise kontrolli läbiviimiseks.

Kokkuleppele jõuti ka sisekontrolli tugevdamise osas, et takistada ümberasujatel ise valida sobiv riik asüüli taotlemiseks. 

Saksamaa kantsler Angela Merkel tervitas kokkuleppe saavutamist, kuid tunnistas, et nii mõnigi raske otsus on veel sündimas. 

Merkeli jaoks on migratsiooniküsimuse lahendamine oluline ka siseriiklikel põhjustel. Saksamaa siseminister Horst Seehofer on lubanud kehtestada riigi piiridel kontrolli, kui 1. juuliks ei leita Euroopa Liidu tasandil rändevoole lahendust. Merkeli ja Seehoferi vastuseis ähvardab omakorda kaasa tuua Saksa valitsuskoalitsiooni lagunemise.

Saksa meedia andmetel ei ole veel kindel, kas Seehofer peab täna Euroopa tasandil saavutatud kokkulepet piisavaks, et Saksamaal piirikontrolli mitte taastada.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles