Tusk: Suurbritannial on viimane aeg öelda, mida ta Brexitist tahab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit
Brexit Foto: Matt Crossick/Empics Entertainment

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk käskis Suurbritannial selgelt öelda, mida ta Brexitilt ootab, sest aeg hakkab otsa saama.

Brüsselis tippkohtumisel viibivad Euroopa Liidu liidrid väljendasid muret kasinate edusammude pärast Brexiti-läbirääkimistel, sest Suurbritannia lahkub ühendusest juba üheksa kuu pärast - 2019. aasta märtsis.

«Palju tööd on veel ees ja kõige keerulisemad küsimused ikka veel lahendamata,» ütles Tusk tippkohtumise lõpupressikonverentsil.

«See on viimane kutse kaardid lauale laduda.»

Suurbritannia loodab sõlmida oktoobriks lahkumisleppe ning leppida kokku tulevastes kaubandustingimustes ja julgeolekupartnerluses, kuid kõnelused on takerdunud Iiri saart läbiva piiri küsimusele.

EL-i pealäbirääkija Michel Barnier avaldas lootust, et Londoni poliitikadokument, mis peaks valmima lähinädalatel, «sisaldab kasutatavaid ja realistlikke ettepanekuid».

«Aga lubage mul veelkord mainida, et aega on vähe. Me tahame kokkulepet ja töötame selle nimel, aga aega on vähe,» rõhutas ta.

Prantsuse president Emmanuel Macron lisas: «Me ei saa kauem oodata.»

Briti peaminister Theresa May võttis osa tippkohtumise esimesest, migratsioonile pühendatud päevast ja ütles lahkudes, et Suurbritannia on valmis «läbirääkimiste tempot kiirendama».

«Me oleme valmis läbirääkimisi intensiivistama ja tempot lisama ning ma tahan näha seda ka Euroopa Komisjonilt ja Euroopa Liidult,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles