Ecuador: USA ei saa otsustada Assange'i asüüli üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

Ei ole Washingtoni asi otsustada WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i saatuse üle, ütles Ecuadori välisminister pärast USA asepresidendi Mike Pence'i visiiti.

Pence tõstatas Austraalia aktivisti teema neljapäeval kohtumisel Ecuadori presidendi Lenín Morenoga. Assange varjab end alates 2012. aastast Ecuadori saatkonnas Londonis.

«Ecuador ja Ühendkuningriik ning mõistagi härra Assange isikuna, kes on saanud asüüli meie suursaatkonnas, otsustavad edasiste sammude üle,» lausus välisminister José Valencia.

«Seetõttu ei kuulu see päevakorda suhtluses Ühendriikidega.»

Pence and Moreno «koordineerivad tihedalt võimalikke edasisi samme», ütles Pence'iga koos reisinud ametiisik.

46-aastane Assange taotles varjupaika Ecuadori Londoni saatkonnas, et vältida väljaandmist Rootsile seoses süüdistustega seksuaalrünnakus, mida ta ise eitab.

Assange'i sõnul on süüdistused poliitiliselt motiveeritud ja võivad viia tema väljaandmiseni USA-le, kus teda ähvardaks vangistus seoses Ühendriikide salajaste sõjaliste dokumentide ja diplomaatiliste kirjavahetuse avaldamise eest WikiLeaksis 2010. aastal.

Rootsi võimud lõpetasid mullu juurdluse Assange'i suhtes, kuid Briti võimud soovivad teda endiselt vahistada kautsjonireeglite rikkumise eest.

Märtsis võttis Ecuador Assange'ilt võimaluse välismaailmaga suhelda pärast seda, kui ta murdis 2017. aastal antud lubadust mitte sekkuda esinduses viibimise ajal teiste riikide siseasjadesse.

Mais tühistas Ecuador ka täiendavad turvameetmed oma Londoni saatkonnas seoses juurdlusega, millest ilmnes, et riigi eelmine, Rafael Correa administratsioon kulutas viis miljonit dollarit, et rahastada luureoperatsiooni Assange'i kaitsmiseks.

Möödunud nädalal lausus Valencia, et Ecuador «loodab probleemi lahendada, sest asüül ei saa põhimõtteliselt olla igavene».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles