Hispaania päästelaev korjas Liibüa lähistel merest 60 migranti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid. Pilt on illustratiivne.
Migrandid. Pilt on illustratiivne. Foto: Xinhua/Scanpix

Hispaania päästelaev korjas laupäeval Liibüa ranniku lähistel merest 60 migranti, kes olid püüdnud kummipaadiga üle Vahemere Euroopasse teed alustada.

Itaalia parempoolne siseminister Matteo Salvini reageeris kiiresti, öeldes, et päästelaev «võib unustada saabumise mõnesse Itaalia sadamasse».

Salvini sõnul peaks laev minema Maltale, mis on lähim sadam. Malta aga teatas omakorda, et Itaalia väikesaar Lampedusa on veelgi lähemal.

Salvini väitis laupäeval, et Hispaania päästelaev oli võtnud migrandid Liibüa otsimis- ja päästetsoonis pardale enne, kui sealsed aluseks oleksid jõudnud tegutseda.

Hispaania laeva kapten Marco Martinez aga teatas, et ta informeeris Roomas baseeruvat merepääste koordineerimiskeskust ja tal paluti helistada Liibüa merendusametnikele, kes aga ei vastanud telefoni ega raadio teel. Ametnikud Roomas ütlesid seejärel kaptenile, et too otsustagu ise, kas ta korraldab päästeoperatsiooni või mitte.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk on kutsunud päästelaevu samuti korrale.

«Me saatsime selge sõnumi kõigile Vahemerel tegutsevatele laevadele, ka vabaühenduste omadele, et nad peavad asutama seadust ega tohi takistada Liibüa rannavalve operatsioone,» ütles ta.

Itaalia immigratsioonivastane siseminister Matteo Salvini teatas reedel, et Itaalia sadamad ei luba kogu suve vabaühenduste päästealustel randuda ega isegi tankida.

Vabaühenduste laevad aitavad inimsmugeldajaid - «teadlikult või mitte», ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles