Meedia: Kim palus Hiina presidendilt abi sanktsioonide leevendamisel (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Hiina president Xi Jinping.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Hiina president Xi Jinping. Foto: KCNA / REUTERS/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un esitas Hiina presidendile Xi Jinpingile palve aidata lõpetada sanktsioone Pyongyangi vastu, kirjutas mitmetele anonüümsetele allikatele viidates Jaapani ajaleht.

Kim esitas palve oma kolmandal kohtumisel Xiga möödunud kuul Pekingis ning Hiina liider lubas teha kõik endast oleneva selle täitmiseks, vahendas Yomiuri Shimbun.

«Me tunneme suurt valu majandussanktsioonide tõttu. Nüüd, kus me oleme edukalt lõpule viinud USA ja Põhja-Korea tippkohtumise, soovin ma, et Hiina töötaks nende sanktsioonide ennetähtaegse lõpetamise suunas,» olevat Kim lehe andmeil Xile öelnud.

Külma sõja aegsed liitlased on püüdnud taas korda seada suhteid, mis said kannatada Pyongyangi tuumakatsetuste ja Pekingi toetuse pärast sellest tulenevatele ÜRO sanktsioonidele.

Kim valis märtsis oma peamise majandusliku liitlase ja diplomaatilise kaitsja Hiina esimese ametliku välisvisiidi sihtpunktiks ning kohtus Xiga uuesti maikuus Hiina kirdeosas asuvas sadamalinnas Dalianis.

Kim palus Xilt abi Põhja-Korea majandust pärssivate sanktsioonide leevendamisel ja ärgitas Hiinat toetama Pyongyangi tuumakõnelustel Washingtoniga, seisab artiklis.

Xi omakorda ütles Kimile, et toetab aktiivselt Põhja-Korea reforme ja avanemist ning teeb proaktiivselt koostööd küsimustes, mis on nende jõupingutustega seotud, vahendas Yomiuri.

Ühtlasi kutsus ta Põhja-Koread üles jätkama konsultatsioone Hiinaga, kui see Ühendriikidega läbirääkimisi peab.

Hiina andis mullu märku, et ÜRO Julgeolekunõukogu võiks kaaluda Põhja-Korea vastu suunatud karistusmeetmete leevendamist.

Kimi kolmandas külaskäigus Hiinasse nähti sammu kinnitamaks Pekingile, et Pyongyang ei jäta pärast ajaloolist kohtumist USA presidendi Donald Trumpiga Hiina huvisid unarusse.

Hiina ja USA soovivad mõlemad näha Korea poolsaart tuumarelvavabana.

Kuid Peking on mures, et Washington ja Pyongyang võivad teineteisele läheneda Hiina arvel, milles omakorda nähakse ohtu oma julgeolekuhuvidele selles piirkonnas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles