Rootsi uus seadus: selge nõusolekuta seks on vägistamine (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perevägivald jääb suures osas politseile teadmata.
Perevägivald jääb suures osas politseile teadmata. Foto: SCANPIX

Rootsis jõustub pühapäeval range seadus, mis määratleb seksi selge nõusolekuta vägistamisena.

Uue seaduse järgi on inimene pannud toime vägistamise, kui seksuaalvahekorra teine osapool ei osalenud selles vabatahtlikult.

Varem oli vägistamine Rootsi seadustes defineeritud seksuaalaktina, mille toimepanekul on kasutatud vägivalda või ähvardamist.

Nüüd ei ole enam vägistamises süüdimõistmise ainsaks eelduseks vägivald või ähvardused või see, et ründaja kasutas ära ohvri iseäranis haavatavat olukorda, on öeldud valitsuse avalduses.

Kohtud peavad pöörama tähelepanu eriti sellele, kas nõusolekut väljendati sõnadega, žestidega või mõnel muul viisil ja kohtunikel tuleb langetada otsus vastavalt mais heaks kiidetud seadusele.

Seaduse koostamisel osalenud kohtuniku Ann Hannelli sõnul pole «absoluutselt mingit vajadust otseselt öelda ametlikult «jah», vajutada nuppu mingis rakenduses või (teha) midagi sarnast».

«Lihtsalt füüsiline osalemine on märk nõusolekust,» ütles ta Rootsi uudisteagentuurile TT.

Vägistamist on Rootsis võimalik karistada kuni kuue aasta pikkuse vangistusega. Alaealise vägistamise eest on maksimaalne karistus kümne aasta pikkune vangistus.

Kriitikute, muu hulgas Rootsi advokaatide liidu hinnangul võivad kohtunikud hakata tõlgendama nõusoleku andmist meelevaldselt. Valitsus on aga seadust kaitsnud.

«#MeToo näitas jõuliselt, et seksuaalse ahistamise ja seksuaalvägivalla vastases võitluses nii tööl kui mujal ühiskonnas tuleb veel palju ära teha,» ütles Rootsi soolise võrdõiguslikkuse minister Lena Hallengren pühapäeval avalduses.

Eelmisel aastal USA-s alguse saanud seksuaalse ahistamise vastane sotsiaalmeediakampaania #MeToo on levinud ka Rootsi. Ahistamise vastu on sõna võtnud üle 10 000 Rootsi naise erinevatest eluvaldkondadest.

«#MeToo mudab käitumist ja inimesed saavad nüüd aru, millisel määral on seksuaalvägivald levinud,» ütles seadust toetanud aktivist Ida Östensson.

Mais teatas Rootsi Akadeemia, et ei anna tänavu välja Nobeli kirjanduspreemiat, kuna akadeemia on kaotanud oma usaldusväärsuse pärast seksuaalse ahistamise süüdistusi institutsiooniga seotud isiku vastu.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles