Ajaleht: Liibüa pakkus Venemaale mereväebaasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Liibüa riigipea Muammar Gaddafi selle aasta aprillis.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Liibüa riigipea Muammar Gaddafi selle aasta aprillis. Foto: Reuters / Scanpix

Vene väljaande Kommersant teatel pakkus Moskvas visiidil viibiv Liibüa riigipea Muammar Gaddafi Venemaale mereväebaasi.


«Liibüa on valmis võõrustama Venemaa mereväebaasi,» kirjutas Kommersant, mille andmetel võidakse baas rajada riigi sadamalinna Benghazisse, vahendas AFP.

Liibüa suuruselt teine linn Benghazi oli oluline tugipunkt ka külma sõja ajal. USA pommitas Benghazit ja pealinna Tripolit 1986. aastal kümme päeva pärast Berliini ööklubi rünnakut, mis nõudis 229 inimelu ning mille korraldamisega olid seotud ka liibüalased.

«Venemaa sõjaväe kohalolek kindlustaks Liibüa USA agressiooni eest,»kirjutas Kommersant ja lisas, et vaatamata Liibüa jõupingutustele pole USA kiirustanud riigiga tihedamaid sidemeid looma. 

Väljaande teatel nõustus Moskva tühistama ka nelja ja poole miljardi dollari suuruse Liibüa välisvõla, mis pärines nõukogudeaegsetes rublades antud laenudest. Vastutasuks lubas Liibüa sõlmida kaubanduslepinguid Vene ettevõtetega.

Väljaande andmetel sõlmivad riigid lähipäevil relvatehingu, mille kohaselt ostab Liibüa muuhulgas ka maa-õhk tüüpi raketisüsteeme, hävituslennukeid, helikoptereid ja tanke.

Liibüa on viimastel aastatel teinud suuri jõupingutusi paariariigi staatusest vabanemiseks, kuid seejuures on soojendatud suhteid ka külma sõja aegse liitlase Venemaaga. Pärast NSV Liidu kokkuvarisemist kahe riigi vahelised suhted nõrgenesid, kuid viimastel aastatel on riigid teineteisele taas lähenenud.

Kuigi Venemaad on pahandanud asjaolu, et naftarikas Liibüa, mille riigieelarve tuludest annab naftatööstus 60 protsenti, keeldus liitumast Venemaa gaasikartelliga. Selle eesmärk oli sarnaselt Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooniga (OPEC) allutada gaasitootmine enda poliitilistele huvidele ja tugevdada riikide sõnaõigust rahvusvahelisel areenil.

Aprillis sõlmisid Venemaa riiklik gaasiettevõte Gazprom ja Liibüa kohalik analoog siiski koostööleppe. Lisaks lepiti kokku, et Vene Raudtee ehitab Liibüasse 3,2 miljardi dollari eest 500 kilomeetrit pika raudteelõigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles