Saksamaa kriisikõnelustel saavutati edu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (paremal) ja Horst Seehofer.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (paremal) ja Horst Seehofer. Foto: Paul Zinken / AP / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel ja siseminister Horst Seehofer jõudsid esmaspäeval migratsiooni küsimuses kokkuleppele, lahendades erimeelsuse, mis ähvardas valitsust.

«Me jõudsime pärast väga intensiivseid läbirääkimisi kokkuleppele,» ütles Seehofer pärast tunde kestnud kriisikõnelusi, lisades, et ta kavatseb jääda valitsusse, kuigi oli ähvardanud varem sealt lahkuda. Merkeli sõnul saavutati pärast rasket võitlust hea kompromiss.

«Meil on nüüd selge kokkulepe, kuidas takistada tulevikus ebaseaduslikku immigratsiooni üle Austria-Saksa piiri,» ütles Seehofer, kelle Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) on Merkeli Kristlik Demokraatliku Liidu (CDU) liitlane.

Seehoferi sõnul avaldatakse kokkuleppe üksikasjad lähiajal. Selleks, et kokkuleppest saaks valitsuse poliitika, peab see saama veel Merkeli teise koalitsioonipartneri, vasaktsentristliku Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) toetuse.

Sotsiaaldemokraadid andsid selgelt mõista, et ei kavatse pimesi alla kirjutada kõigele, milles CDU/CSU võivad kokku leppida.

CSU eesotsas Seehoferiga survestas Merkelit mitu nädalat nõustuma erakonna kavaga hakata Saksa piirilt tagasi saatma teistes riikides registreeritud varjupaigataotlejaid või leidma Euroopa Liidu riikidega lahendusi, mis annaksid sisuliselt sama välja. Erakond ja Seehofer tahtsid Merkelilt vastust 1. juuli keskööks.

Neljapäeval ja reedel toimunud Euroopa Ülemkogul suutis Merkel jõuda teiste riikide liidritega kokkuleppele uues rändekavas ning sai mitmelt riigilt lubaduse, et nad hakkavad Saksamaalt tagasi võtma nende riikides registreeritud varjupaigataotlejaid.

CSU juhtkond kogunes pühapäeval olukorda arutama ning kohtumisel osalenud allikad ütlesid, et Merkeli sõlmitud rändelepped Seehoferit ei rahuldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles