Valge Maja: Pompeo naaseb 5. juulil Põhja-Koreasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Sipa USA / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo suundub sel nädalal tagasi Põhja-Koreasse, et pidada sealse liidri Kim Jong-uniga kõnelusi vastasseisu lõpetamiseks Pyongyangi tuumaprogrammi üle, teatas Valge Maja esmaspäeval.

Pompeo alustab neljapäeval Pyongyangi suundudes olulist diplomaatilist missiooni, mis toob ta ka Brüsselisse NATO tippkohtumisele, ütlesid ametnikud.

USA president Donald Trump on suurustanud, et eelmisel kuul Kim Jong-uniga Singapuris allkirjastatud avaldus lahendas tuumavastasseisu, kuid Pompeol tuleb nüüd üksikasjades kokku leppida.

Valge Maja kõneisik Sarah Sanders keeldus kinnitamast või tõrjumast teateid, et Kimi režiim on pärast Trumpiga kohtumist pigem hoogustanud tuumaprogrammi kui alustanud denukleariseerimist.

"Jätkamaks käimasolevat ja tähtsat tööd Korea poolsaare tuumavabaks muutmisel, suundub välisminister Pompeo 5. juulil Põhja-Koreasse, et kohtuda liidri ja meeskonnaga," ütles Sanders ajakirjanikele.

"Ma arvan, et mitu asja on juhtunud. Esiteks, viimase kaheksa kuu jooksul ei ole te näinud raketistarte," ütles ta, viidates Põhja-Korea kunagisele provokatiivsele ballistiliste rakettide katsetamisele.

"Te ei ole näinud tuumaplahvatusi. Taaskord, need jutuajamised arenevad jätkuvalt. Ma ei lasku üksikasjadesse, kuid saan teile öelda, et jätkuvalt tehakse edusamme."

USA välisministeerium ütles, et Pompeo suundub laupäeval Põhja-Koreast Tokyosse ning peab pühapäeval nii Jaapani kui Lõuna-Korea ametnikega kõnelusi kriiside ja regionaalküsimuste üle.

Pühapäeval väisab ta Hanoid, et pidada kõnelusi Vietnami valitsusega. Järgmisel nädalal külastab ta Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabit ja saabub 10. juulil Brüsselisse.

Ta saadab president Trumpi 11.-12. juulil NATO tippkohtumisel ja peab Euroopa ametnikega kõnelusi energiapoliitika teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles