Jaapani keiser tühistas haigestumise tõttu ametlikud kohustused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keiser Akihito.
Keiser Akihito. Foto: Kim Kyung Hoon / Reuters / Scanpix

Jaapani 84-aastane keiser Akihito jättis täna haiguse tõttu teist päeva järjest ära ametlikud kohustused.

Keisripalee pressiesindaja teatas täna, et monarhil on lisaks peapöörituse sümptomitele leebe kõhuvalu. «Ta puhkab täna...ja lükkab ametlikud kohustused edasi», lisas pressiesindaja täpsustamata, millal Akihito võiks taas avalikkuse ette ilmuda.

Esmaspäeval teatas valitsuse esindaja, et keisril tekkis hommikul ootamatult iiveldus ja äge higistamine ning keisrinna Michiko kutsus viivitamatult arsti. Palee arsti teatel põhjustas haigusnähte ajuaneemia, mis nõuab täielikku puhkust ja põhjalikku arstlikku läbivaatust.

Naruhito.
Naruhito. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Akihito vapustas Jaapanit 2016. aastal, andes märku oma soovist vanuse ja terviseprobleemide tõttu tagasi astuda. Akihito peaks lahkuma troonilt järgmise aasta 30. aprillil, päev hiljem saaks keisriks 58-aastane kroonprints Naruhito.

Keisri roll on Jaapanis tundlik küsimus pärast Akihito isa Hirohito nimel eelmise sajandi esimeses pooles Vaikse ookeani piirkonnas korraldatud vallututussõdu. Hirohito suri 1989. aastal.

Akihito on võtnud omaks kaasaegsema rolli riigi sümbolina pärast keisrivõimu olulist piiramist Teise maailmasõja järel. Eelmisi keisreid, kaasa arvatud Hirohitot, koheldi pooljumalana.

Keiser Hirohito koos abikaasaga.
Keiser Hirohito koos abikaasaga. Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles