Putin nimetas Venemaa sõjaväeüksused välisriikide kohanimede järgi (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: YURI KADOBNOV / AFP / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas laupäeval otsuse, mille kohaselt nimetatakse paljud Venemaa sõjaväeüksused välisriikide kohanimede järgi. Enim on nimekirjas Ukraina, Valgevene ja Poola kohanimesid.

Dokumentide kohaselt on mitmed Venemaa üksused saanud nn aunimetused, mis anti «kuulsusrikaste sõjaväetraditsioonide säilitamise, sõjaväelaste isamaale ustavaks jäämise vaimus kasvatamise ja sõdurikohtustusele truuks jäämise eesmärkidel.»

Putin andis allkirjad 30. juunil ja tänaseks on otsus juba jõustunud. Nüüdsest kannab näiteks 6. tankipolk nime kaardiväe Lvivi polk, 102. motolaskurpolk kannab nüüd Slonimi-Pommeri polgu nime ja 68. tankipolk on nüüd tuntud kui kaardiväe Žõtomõri-Berliini polk.

933. õhutõrjeraketipolk sai aunimetuse Ülem-Dnepr, 90. tankidiviisi uus nimi on kaardivägi Vitebsk-Novgorod ja 163. tankipolk sai nimeks kaardiväe Nižõni polk.

400. iseliikuvate suurtükkide polgule omistati aunimetus Transilvaania, 150. motolaskurdiviisile Idritsa-Berliini, 856. iseliikuvate suurtükkide polgule kaardiväe Kobrini ja 144. motolaskurdiviisile kaardiväe Jelna nimi.

381. suurtükiväepolk on nüüd tuntud kui kaardiväe Varssavi polk ehk pika nimega 381. kaardiväe suurtükiväe Varssavi Punalipuline Suvorovi ja Kutuzovi ordenitega autasustatud polk.

Ukraina portaal Unian selgitas, et Ukraina linnade nimed anti üksustele ajaloolistel alustel, sest Teise maailmasõja päevil võitlesid nende üksuste eelkäijad Ukraina linnade eest. 

Näiteks senine 68. tankipolk ehk uue nimega Žõtomõri-Berliini polk oli Teise maailmasõja algul tuntud 93. üksiktankibrigaadina. 1944. aastal nimetati see Jossif Stalini korraldusel ümber 68. tankipolguks. Nõukogude Liidu lagunemise järel saadeti 68. tankipolk laiali, see taastati eelmisel aastal. 

Žõtomõri nimega tahetakse mälestada võitu ja sõdurite pingutusi Žõtomõri linna vabastamisel, kirjutab Unian.  

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles