Iraak pakub džihadistide lapsi koduriikidele tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12 džihadisti vahetult enne hukkamist 28. juunil.
12 džihadisti vahetult enne hukkamist 28. juunil. Foto: HANDOUT / REUTERS /Scanpix

Iraak kutsus eile riike võtma tagasi oma kodanikest välisdžihadistide lapsed ning karistuse ära kandnud välisdžihadistid, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ahmed Mahjoub.

Iraagi vanglates on ühisväejuhatuse andmetel vähemalt 833 last 14 riigist.

«Me palume kõigil diplomaatilistel esindustel Iraagis võtta tagasi oma kodanikud, kes on karistuse ära kandnud ja lapsed, keda ei ole süüdi mõistetud,» sõnas Mahjoub.

Iraak on teavitanud kõiki riike, kelle kodanikke sealsetes vanglates hoitakse, teiste hulgas Saksamaad, Aserbaidžaani ja Venemaad.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch andmetel lubavad Iraagi seadused karistada lapsi süüteo eest alates üheksandast eluaastast.

IS-i kuulumise eest pannakse nad viieks aastaks vangi. Vägivalla eest võib last karistada kuni 15-aastase vabaduskaotusega.

Vene diplomaatiline allikas Moskvas ütles AFP-le, et Iraagi vanglates on kohtu all 70 vene naist ja umbes sada last. Venemaa püüab lapsed tagasi tuua, aga enne tuleb nad tuvastada. Hetkel ei ole kellelgi neist dokumente.

Eelmisel nädalal hukati Iraagi peaministri Haider al-Abadi käsul 12 surma mõistetud džihadisti. Sündmus leidis aset reaktsioonina kaheksa pantvangi tapmisele sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles