Pentagon: Afganistani tsiviilohvrite arv talvega tõusis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnak Päästke Lapsed hoonele Afganistanis Jalalabadis.
Rünnak Päästke Lapsed hoonele Afganistanis Jalalabadis. Foto: Noorullah Shirzada/AFP/Scanpix

Afganistani tsiviilohvrite arv on talvise lahinghooajaga järsult kasvanud, ilmnes teisipäeval avaldatud USA kaitseministeeriumi raportist, mille kohaselt on mõningates operatsioonides rohkem kaotusi kandnud ka Afganistani julgeolekujõud.

Oma poolaastaraportis kongressile märgib Pentagon, et ajavahemikus 1. detsembrist 31. maini registreeris USA-juhitav NATO missioon Afganistanis üle 4223 tsiviilohvri, neist veerand olid surmajuhtumid ja kolmveerand vigastatud.

See tähendab umbes 73 protsendist kasvu võrreldes sama ajavahemikuga aasta varem, seisab aruandes, mis omistab tõusu asjaolule, et mässulised on kasutanud rohkem isevalmistatud lõhkekehasid.

«Tsiviilohvrite vältimine on endiselt Afganistani riiklike kaitse- ja julgeolekujõudude, Afganistani valitsuse ning USA ja koalitsioonijõudude suurim mure,» nendib raport.

Dokumendis tuuakse ära ka 14-protsendine hukkunute ja vigastatute hulga tõus Afganistani julgeolekujõududes kohalike patrullkäikude ja kontrollpunktist lähtuvate operatsioonide ajal, kuid samas on kahanenud kaotused planeeritud pealetungioperatsioonides.

USA ametiisikud on varem väitnud, et Afganistani sõjaväes ja politseis on ohvrite arv langenud, kuid seda on raske kontrollida, sest Washington on nõustunud ohvrite arvu salastamisega.

Pentagon märkis, et talve ajal on Afganistani jõududel õnnestunud säilitada kontroll kõigi provintsipealinnade üle ning tõrjuda Talibani katse vallutada maikuus Farahi provintsi pealinn.

Afganistani väed taasalustasid hiljuti pealetungioperatsioone Talibani vastu pärast valitsuse 18-päevast vaherahu.

Ühepoolne rahu kattus Talibani kolmepäevase vaherahuga Eid al-Fitri puhul, kuid äärmuslased keeldusid seda pikendamast.

Pentagon sarjas ühtlasi Venemaad, keda nad on varem süüdistanud Talibani abistamises.

«Venemaa jätkas võimaluste otsimist USA mõju õõnestamiseks, olles ühenduses Talibaniga, külvates valeinfot USA toetuse kohta Islamiriigiga ja eesmärkide kohta Afganistanis ning survestades oma Kesk-Aasia naabreid mitte toetama USA ja NATO stabiliseerimiskatseid,» nentis raport.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles