Saksa valitsusparteid ei jõudnud rändekriisi lahenduses kokkuleppele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidukantsler Angela Merkel, sotsiaaldemokraatide juht Andrea Nahles ja rahandusminister Olaf Scholz koalitsiooniparteid nõupidamisele saabumas.
Saksa liidukantsler Angela Merkel, sotsiaaldemokraatide juht Andrea Nahles ja rahandusminister Olaf Scholz koalitsiooniparteid nõupidamisele saabumas. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa valitsusparteid ei jõudnud teisipäeva hilisõhtuni jäkunud kõnelustel üksteisemõistmisele rändekriisi lahenduses, milles liidukantsler Angela Merkel ja siseminister Horst Seehofer esmaspäeval kokku leppisid kirjutasid Saksa lehed Der Spiegel ja Bild.

Merkel ja Seehofer jõudsid esmaspäeval kokkuleppele, et Saksa-Austria piirile luuakse transiidikeskused varjupaigataotlejate kontrollimiseks. Juriidiliselt võrduksid need lennuväljade transiidialaga, kus reisija ei ole veel ametlikult sihtriiki saabunud.

Leppe kohaselt saadetaks asüülitaotlejad tagasi riikidesse, kus nad EL-i saabudes end registreerisid. Tagasisaatmine eeldab vastava riigi nõusolekut. Kui seda ei saada, kavatseb Saksamaa leppida kokku taotlejate tagasisaatmises Austriasse.

Leppe taga seisavad Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ja selle Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU), kuid sotsiaaldemokraadid ei ole veel sellega soostunud. Saksa meedia andmeil kogunevad valitsuserakonnad taas asja arutama neljapäeval.

Austria valitsus hoiatas teisipäeval, et võib rakendada meetmeid oma piiride kaitsmiseks. Kui Austria peaks blokeerima asüülitaotlejate edasiliikumise oma lõunapiiril, võib see kaasa tuua doominoefeketi Euroopas.

CSU eesotsas Seehoferiga survestas Merkelit mitu nädalat nõustuma kavaga hakata Saksa piirilt tagasi saatma teistes riikides registreeritud varjupaigataotlejaid või leidma EL-i riikidega lahendusi, mis annaksid sisuliselt sama tulemuse.

Neljapäeval ja reedel toimunud Euroopa Ülemkogul suutis Merkel teiste riikide liidritega uues rändekavas kokku leppida ning sai mitmelt riigilt lubaduse, et nad hakkavad Saksamaalt tagasi võtma nende riikides registreeritud varjupaigataotlejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles