Islamiriik teatas oma liidri poja hukkumisest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu Bakr al-Baghdadi.
Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Reuters/ScanPix

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) juhi Abu Bakr al-Baghdadi poeg Hudhayfah al-Badr sai surma džihadistide pealetungi ajal Süüria keskosas asuvas Homsi provintsis, vahendas teisipäeval IS-i propagandaagentuur Amaq.

"Al-Badri hukkus operatsioonis Nussayriyah' ja venelaste vastu Homsi soojuselektrijaamas," on öeldud rühmituse avalduses, mida illustreeris foto noormehest relvaga.

Nussayriyah on mõiste, mida IS kasutab šiiaislamiga seotud alaviitide usurühma kohta, kuhu kuulub ka Süüria president Bashar al-Assad.

IS kuulutas 2014. aastal välja piiriülese kalifaadi Süürias ja Iraagis, olles kiire pealetungi käigus hõivanud kolmandiku Iraagi territooriumist.

Džihadistid on sestsaadik kaotanud valdava osa nende kontrolli all olnud aladest Süüria ja Iraagi vägede vastupealetungis, aga ka USA juhitavates operatsioonides. Nende kohalolek piirdub nüüd üksikutega kolletega.

Hinnanguliselt kontrollib IS nüüd mitte enam kui kolm protsenti Süüria territooriumist.

Möödunud detsembris kuulutas Iraagi valitsus võitu IS-i üle, kuid sõjavägi on jätkanud regulaarseid operatsioone, võttes ette peamiselt kõrbepiirkonnad piki Süüria hõredat piiri.

Rühmituse liider Baghdadi, keda on ise korduvalt surnuks kuulutatud, on endiselt elus ja asub Iraagi piiri lähedal Süürias, ütles mais Iraagi luureametnik. Baghdadi liikuvat ringi üksnes väikse rühma järgijate saatel.

Iraagist pärit Baghdadit peetakse maailma tagaotsituimaks meheks ning Ühendriigid on tema tabamise eest välja pannud 25 miljoni dollari suuruse preemia.

Iraagi ametniku sõnul hakkab silmus džihadistide liidri ümber kokku tõmbuma pärast seda, kui Iraagi väed võtsid 24. märtsil pretsedenditus haarangus Süürias kinni viis IS-i kõrget komandöri.

Mullu septembris kutsuti Baghdadile omistatud häälsõnumis IS-i võitlejaid üles vaenlastele Iraagis ja Süürias vastupanu osutama.

Tal on neli last esimese naisega ja poeg teise naisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles