Hubble´i kosmoseteleskoop saadi töökorda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hubble´i ülesvõte galaktikate paarist Arp 147.
Hubble´i ülesvõte galaktikate paarist Arp 147. Foto: AP / Scanpix

Septembris Maaga kontakti kaotanud NASA kaheksateist aastat vana orbitaalteleskoop Hubble saadi taas töökorda.


Teleskoop ei suutnud tehnilise vea tõttu kogutud andmeid enam maale saata alates 27. septembrist. Vea parandamiseks tehtud jõupingutused ja teleskoobi ümberlülitamine varusüsteemile jooksid korduvalt liiva, kuid nüüd õnnestus kuu aega kestnud probleemid likvideerida, vahendas Reuters.

NASA kosmoseagentuur teeb jätkuvalt ettevalmistustöid varusüsteemi rakendamiseks, kuid suure tõenäosuse kohaselt ei õnnestu veebruaris seitsme astronaudiga süstiku Atlantis hoolduslendu siiski teele läkitada. Hooldusmissioon pidi algselt toimuma juba oktoobris, kuid on korduvalt edasi lükatud.

Kosmoseagentuur avaldas ka teleskoobi tehtud kaadri omavahel gravitatsioonisuhtes olevatest galaktikate paarist Arp 147, mis asuvad rohkem kui 400 miljoni valgusaasta kaugusel Vaala tähtkujust.

NASA oli probleemide tõttu lähedal teleskoobi mahakandmisele, kuid astronoomide ja avalikkuse vastuseisu tõttu ülipopulaarset teleskoopi siiski ei hüljatud.

Kava kohaselt asendatakse Hubble 2013. aastal James Webbi kosmoseteleskoobiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles