Poola esikohtunikust sai sümbol võitluses demokraatia eest (4)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Poola ülemkohtu eesistuja Małgorzata Gersdorf (keskel) eile hommikul tööle saabus, tervitasid teda peale ajakirjanike ja kolleegide tuhanded meeleavaldajad, kes nõudsid ülemkohtu ees õigusriigi põhimõtetest kinnipidamist.
Kui Poola ülemkohtu eesistuja Małgorzata Gersdorf (keskel) eile hommikul tööle saabus, tervitasid teda peale ajakirjanike ja kolleegide tuhanded meeleavaldajad, kes nõudsid ülemkohtu ees õigusriigi põhimõtetest kinnipidamist. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Eile südaööl jõustus Poolas seadusemuudatus, mis langetas ülemkohtu kohtunike vanuse ülempiiri 65 eluaastale – sellest hoolimata saabus uue korra kohaselt ameti kaotav ülemkohtu eesistuja Małgorzata Gersdorf eile hommikul tuhandete meeleavaldajate toetusavalduste saatel tööle.

«Minu kohalolu siin pole seotud poliitikaga, ma olen siin, et kaitsta õigusriiki,» ütles ta kohtumaja ukse juures ajakirjanikele. Meeleavaldajad skandeerisid samal ajal taustal «Konstitutsioon!», «Vabad kohtud!», «Kõrvaldamatu!» ja laulsid Poola hümni.

Päev varem oli Gersdorf selgitanud, et tal pole muud võimalust, kui nagu alati kell 8.30 tööle minna. «Minu olukorra määrab põhiseadus ja seda ei saa muuta,» sõnas ta uudisteagentuurile PAP.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles