Putin otsustas tühistada teraviljaekspordi keelu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised teraviljahoidlas Stavropolis.
Töölised teraviljahoidlas Stavropolis. Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister Vladimir Putin otsustas alates 1. juulist tühistada teraviljaekspordi keelu, mis on kehtinud alates eelmise aasta 15. augustist.

Putin ütles tänasel nõupidamisel oma esimese asetäitja Viktor Zubkoviga, et ekspordikeeld kaob juulist, vahendas RIA Novosti.

Ekspordikeelu kehtestamise taga oli eelmise suve kuumus ja kuivus, mistõttu viljasaak vähenes 37 protsenti. Valitsus otsustas tookord esmakordselt pärast Nõukogude perioodi lõppemist keelata ära nisu, odra, rukki, maisi ja jahu väljaveo ning seda eelkõige siseriiklike hindade stabiliseerimiseks.

Venemaa võimud oletasid alguses, et kaaluvad keelu võimalikku lõpetamist septembris-oktoobris 2011, kui on selge viljasaagi suurus.

Viljakaupmehed pooldasid embargo tühistamist. Nende sõnul tähendas ekspordikeeld varude kuhjumiseni riigi lõunaregioonides. See aga vähendab tootjate huvi teravilja vastu ja võib negatiivselt mõjuda uuele saagile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles