Soome ei liitu kassettpomme keelustava lepinguga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: SCANPIX

Soome esindajad kinnitasid, et riik ei ühine kassettpomme keelustava Oslo konventsiooniga.


Soome välispoliitika juhid koos riigi presidendi Tarja Haloneniga otsustasid tänasel kohtumisel, et Soome ei allkirjasta detsembris kassettpomme keelustavat lepingut. Ametlikus avalduses kinnitati, et konventsioon on humanitaarseisukohast märkimisväärse tähtsusega ning riik toetab selle eesmärke, vahendas STT.

Leppe allkirjastamine on Soome seisukohast keeruline, sest kaitsejõududel puuduvad vahendid hiljuti soetatud kassettpommide asendamiseks, millega omakorda vahetati välja samuti keelustatud maamiinid.

Kassettpomm on õhukese seinaga ja tsiviilisikutele eriti ohtlik lennukipomm, mis sisaldab kuni 100 väiksemat pommi ja mis pannakse ettenähtud kõrgusel lendsütiku abil plahvatama. Seda relva kasutatakse ulatusliku maa-ala vaip-pommitamise läbiviimiseks.

Selle aasta veebruaris Oslos toimunud kassettpommide konverentsil võeti vastu deklaratsioon selliste pommide keelustamiseks. Tänavu mais võtsid 107 riiki vastu konventsiooni tsiviilisikutele ohtlike kassettpommide kasutamise, tootmise, vahendamise ja ladustamise keelustamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles