Mladić püüab väljasaatmist vältida

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia päevaleht Politika pani esikaanele foto vananenud Ratko Mladicist.
Serbia päevaleht Politika pani esikaanele foto vananenud Ratko Mladicist. Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal tabatud Bosnia serblaste endise armeejuhi Ratko Mladići pere kaebab edasi Serbia kohtu otsuse, mille kohaselt antakse ta välja Haagi tribunalile.

69-aastase Mladići pere sõnul on sõjakuritegudes, genotsiidis ja inimsusevastastes kuritegudes kahtlustatav endine kindral väljasaatmiseks liiga haige. Ekspertide sõnul lubab Mladići tervislik seisund tema üle aga kohut mõista, vahendas BBC.

«Tema tervislik seisund on täna palju halvem kui eile. See on psühholoogiliselt halvem,» selgitas Mladići advokaat Milos Saljic.

Serbia prokuröri Bruno Vekarici hinnangul on tegemist aga Mladići taktikaga. «Mis puudutab tema vaimset seisundit, siis uskuge mind, ta näeb välja palju normaalsem kui paljud teised,» kommenteeris Vekaric, kes lükkas ümber varem meedias levinud kuuldused, et Mladićil on probleeme kuulmisega ning tema parem käsi on halvatud.

Justiitsministeerium otsustab Mladići väljasaatmise õiguslikkuse ilmselt paari päeva jooksul. Vaatlejate sõnul on vähetõenäoline, et ministeerium langetaks Mladićile soodsa otsuse.

Eile avaldas umbes 7000 serblast pealinnas Belgradis meelt Mladići väljasaatmise vastu. Politsei pidas kinni sadakond inimest, kellel tekkis meeleavalduse järel konflikt korrakaitsjatega. Umbes 3000 inimest, kelle seas oli ka palju Bosnia serblaste armees teeninud sõdureid, avaldas meelt ka Mladići sünnilinnas Kalinovikis.

Demonstrandid nimetasid Mladići väljasaatmist Haagis asuvale ÜRO kohtule reetmiseks ning tema kinnipidamist häbiväärseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles