Koosmeele Keskus võib saada Läti valitsusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp.
Läti lipp. Foto: SCANPIX

Läti justiitsminister Aigars Štokenbergs tegi ettepaneku moodustada uus valitsus koos vasakpoolse valimisliiduga Koosmeele Keskus.

Ministeeriumi esindaja Inga Saleniece kinnitusel tegi Štokenbergs vastava ettepaneku eile õhtul toimuval parempoolse võimuliidu Ühtsus juhatuse koosolekul, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Ühtsus teatas täna, et ei kavanda valitsuskoalitsioonis muudatusi. Küll aga kinnitasid selle esindajad, et koalitsioonipartneri Roheliste ja Talurahva Liiduga (Zaļo un Zemnieku savienība; lühendatult ZZS) seisavad ees rasked kõnelused.

«Oleks ebaloogiline kutsuda (valitsusse) erakond, kes hääletas õigusriigi vastu,» kommenteeris Ühtsusesse kuuluv peaminister Valdis Dombrovskis Koosmeele Keskuse võimalikku kaasamist valitsusse.

Dombrovskis viitas sellega asjaolule, et Koosmeele Keskus ei toetanud läinud nädalal toimunud parlamendihääletusel korruptsioonis kahtlustatavalt Ainars Šlesersilt saadikupuutumatuse võtmist. Dombrovskise kinnitusel pole mingit põhjust, miks Koosmeele Keskust peaks sellise otsuse eest premeerima.

Peamiselt venekeelseid Läti elanikke esindav Koosmeele Keskus kaasati ka mullu koalitsiooniläbirääkimistesse, kuid erimeelsused põhimõttelistes küsimustes jätsid valimisliidu valitsuse ukse taha.

Näiteks nõudis peaminister Valdis Dombrovskis oktoobrikuistel üldvalimistel teise tulemuse saavutanud Koosmeele Keskuselt NSV Liidu okupatsiooni tunnistamist ja seda, et Läti riigikeeleks jääks ainult läti keel.

Samuti tekitas kahe valimisliidu vahel erimeelsusi naturalisatsiooniprotsess ning erinev nägemus Läti välispoliitikast. Nimelt ei toetanud Koosmeele Keskus Afganistani-missiooni ning soovis seal teenivate sõdurite kodumaale toomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles