Suurbritannia ei pea Amesbury mürgitamisjuhtu atentaadiks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei Amesburys asuva maja ees, kust laupäeval leiti kaks närvigaasiga Novitšok kokku puutunud inimest.
Politsei Amesburys asuva maja ees, kust laupäeval leiti kaks närvigaasiga Novitšok kokku puutunud inimest. Foto: EPA/Scanpix

Suurbritannia asesiseminister Ben Wallace ütles täna, et ei pea kahe inimese mürgitamist Amesburys sihiteadlikuks atentaadiks, edastas Sky News.

«Uurimise tööversiooni kohaselt ei olnud need inimesed (kannatada saanud paar) Skripalidega seotud. See ei olnud atentaat. Arvan, et tegemist on Novitšoki mürgitusega,» ütles Wallace.

Samas rõhutas ta, et Suurbritannia peab endiselt Venemaad seotuks Sergei ja Julia Skripali mürgitamisega ja kutsus Venemaad üles selgitama, kuidas nad seda tegid. «Neil on endiselt võimalus kõik ära klaarida. Nad võivad meile öelda, mida kavatseti ja kuidas seda tehti,» ütles aseminister.

Usutluses BBC-le ütles Wallace, et ootab telefonikõnet Vene riigilt, et arutada üksikasjalikult Skripalide mürgitamise asja. 

«See oli jultunud ja mõtlematu rünnak Suurbritannia väga rahumeelses südames. See on osa tollest vihast, mida ma Vene riigi vastu tunnen. Nad otsustasid kasutada väga-väga mürgist, väga ohtlikku relva,» märkis Wallace.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles täna, et Briti võimud ei ole neile seoses laupäevase mürgitusjuhtumiga informatsiooni jaganud, kirjutab AFP. «Meil ei ole informatsiooni selle kohta, milliseid aineid kasutati ja kuidas neid kasutati,» sõnas Peskov ja lisas, et see juhtum on väga murettekitav.

Märtsis aset leidnud Skripalide mürgitamisjuhtumit kommenteerides tõdes Peskov täna, et Venemaa on teinud ettepaneku juhtumit koos Suurbritannia võimudega uurida, aga pole ettepanekule vastust saanud.

Suurbritannia politsei teatas kolmapäeval, et kaks inimest haigestus üliraskelt sama närvimürgi Novitšok tõttu, mida kasutati varem sel aastal endise spiooni Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisel.

Vahejuhtum leidis aset Amesbury külas, mis asub Salisbury lähedal, kus Skripalide lugu alguse sai.

Eile õhtul saabusid laborist tulemused, mille kohaselt puutusid kaks inimest kokku närvigaasiga Novitšok. Politsei teatel pole siiski kindel, kas juhtumid on omavahel seotud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles