Austria teeb ettepaneku pikendada Brexiti-läbirääkimisi (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria kantsler Sebastian Kurz
Austria kantsler Sebastian Kurz Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / SCANPIX

Äsja Euroopa Liidu eesistujaks saanud Austria kantsler Sebastian Kurz käis täna välja võimaluse pikendada Brexiti-läbirääkimisi, et Suurbritannia ei lahkuks Euroopa Liidust lahkumisleppeta.

2019. aasta 29. märtsi tähtaja lähenedes on hakatud üha enam kartma, et Suurbritannia lahkub EList lõppkokkuleppeta. Raskeimaks küsimuseks on osutunud piir ELi liikme Iirimaa ja Suurbritannia koosseisu kuuluva Põhja-Iirimaa vahel.

«Ma loodan väga, et me suudame lahendada ka keerulise Põhja-Iirimaa ja potentsiaalse piiri küsimuse. Kui lahendust leida ei ole võimalik, palun ma läbirääkimisi jätkata, aga mitte mingil juhul lasta sündida n-ö kõval piiril,» ütles Kurz Viinis ajakirjanikele.

«Meie eesmärk on kokkulepe Ühendkuningriigiga. Aga kui see ei ole võimalik, peame kõva Brexitit vältima. Nii et meie siht on selge, aga kui see ei õnnestu, oleks minu arvates hea läbirääkimisi jätkata,» sõnas Austria valitsusjuht.

Kurz ei andnud selget vastust küsimusele, kas see tähendaks, et artikkel 50, mis annab riigile EList lahkumiseks kaks aastat, tuleks pikendada.

Austria kantsler lubas külastada järgmisel nädalal Suurbritanniat ja Iirimaad ning kõnelda peaministrite Theresa May ja Leo Varadkariga.

May valmistub esitama oma valitsuse kava Brexiti-järgsete suhete kohta ELiga ja Iiri saart läbiva piiri kohta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles