Gaddafi nõustus tulevahetuse katkestamise, kuid mitte võimust loobumisega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa juht Muammar al-Gaddafi ja Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma
Liibüa juht Muammar al-Gaddafi ja Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma Foto: SCANPIX

Liibüas võimu eest võitlev diktaator Muammar al-Gaddafi nõustus tulevahetuse katkestamisega, kuid võimust ta ei loobu.

Al-Gaddafi teatas oma soovist sõjategevus katkestada Liibüas visiidil olevale Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendile Jacob Zumale, kes täidab rahusaadiku rolli, edastab Helsingin Sanomat.

Lääneliitlaste ja Liibüa mässuliste nõudmiseks on, et täielik vaherahu saab sündida vaid siis, kui al-Gaddafi võimust loobub.

Zuma käis juba teist korda pidamas Liibüa juhiga läbirääkimisi kodusõja lõpetamiseks. Siiani ei ole ta missioon õnnestunud.

NATO jätkas Liibüas pommitamist kohe, kui Zuma oli sellest riigist lahkunud. NATO esindaja teatel jätkatakse õhurünnakuid kuni diktaator on võimult kukutatud.

Eile esines al-Gaddafi üle kolme nädala televisioonis.

Liibüa riiklik telekanal edastas, kuidas al-Gaddafi tervitab külakäigule tulnud Lõuna-Aafrika Vabariigi presidenti. Eelmisel korral esines al-Gaddafi televisioonis 11. mail.

Al-Gaddafi olukord on kriitilisemaks muutunud, kuna NATO teeb viimasel ajal üha enam rünnakuid ta peakorteri lähistele. Suurbritannia plaanib Tripolis teha õhurünnakuid niinimetatud punkripommide abil.

Kuigi Liibüa pealinn Tripoli on siiani al-Gaddafi vägede käes, on üha enam liibüalasi juhi vastu hakanud meelt avaldama.

Meeleavaldus sai alguse lahingutegevuses hukkunute matuserongkäigus. Sellest tehti video ning riputati internetti. Tundmatuks jääda soovinud videotegija sõnul ajasid al-Gaddafile ustavad sõdurid meeleavaldajad relva abil laiali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles