Tšetšeenias võeti kinni Anna Politkovskaja arvatav mõrvar

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõiguste eest võitlejad Anna Politkovskaja mälestuseks korraldatud üritusel ajakirjaniku piltidega. Foto on tehtud 7. oktoobril 2010 ehk täpselt neli aastat pärast mõrva.
Inimõiguste eest võitlejad Anna Politkovskaja mälestuseks korraldatud üritusel ajakirjaniku piltidega. Foto on tehtud 7. oktoobril 2010 ehk täpselt neli aastat pärast mõrva. Foto: SCANPIX

Vene väljaande Novaja Gazeta ajakirjaniku Anna Politkovskaja tapmises kahtlustatav Rustam Mahmudov võeti kinni oma vanemate majas Tšetšeenias.

Toimunust rääkis raadiojaamale Ehho Moskvõ kahtlustatava venna Džabrail Mahmudovi advokaat Murad Mussajev.

Advokaadi sõnul toimetatakse Rustam Mahmudov peagi Moskvasse ja tema kinnipidamine aitab kaasa veretöö edasisele uurimisele.

Uurimiskomitee ametlik esindaja Vladimir Markin kinnitas uudist Mahmudovi tabamisest Interfaxile.  

Novaja Gazeta andmetel võeti kahtlustatav kinni julgeolekuameti ja siseministeeriumi ühise erioperatsiooni käigus Atšhoi-Martani rajoonis.

Politkovskaja lasti maha 6. oktoobril 2006. aastal Moskva kesklinnas oma kodumaja juures. Veretöös osalemises kahtlustatakse kolme venda Mahmudovit ja endist militsionääri Sergei Hadžikurbanovit.

Uurimise käigus tehti kindlaks, et Ibrahim ja Džabrail Mahmudov luurasid Politkovskaja järele. Nad sõidutasid oma venna Rustami sündmuskohale ja ta tegi uurijate arvates veretöö teoks.

Ibrahim ja Džabrail Mahmudov ning Hadžikurbanov seisid kohtu ees veebruaris 2009. Vandemehed neid süüdi ei tunnistanud, kuid ülemkohus muutis otsuse ära ja saatis materjalid uurijatele tagasi.

Rustam Mahmudov oli rahvusvaheliselt tagaotsitav, kuna oletuste järgi varjas mees end Belgias.

Uurimiskomitee teatel pidi Mahmodov Belgiast lahkuma, kuna otsingud muutusid ülimalt intensiivseks. 

Politkovskaja mõrva tellinud inimesi pole siiani kindlaks tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles