Viis osalist kinnitas truudust Iraani tuumaleppele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu kõrge esindaja Federica Mogherini (vasakul) Iraani välisministri Mohammad Javad Zarif (keskel) läbirääkimistelaua taga.
Euroopa Liidu kõrge esindaja Federica Mogherini (vasakul) Iraani välisministri Mohammad Javad Zarif (keskel) läbirääkimistelaua taga. Foto: HANS PUNZ / AFP/Scanpix

Viis suurriiki leppis Iraaniga kokku läbirääkimiste jätkamises ja kinnitas, et islamivabariik saab ka edaspidi naftat ja gaasi eksportida.

Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa ja Hiina kinnitasid truudust 2015. aastal Iraaniga sõlmitud tuumaleppele, millest USA president Donald Trump otsustas sel aastal välja astuda, vahendas Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini osapoolte diplomaatide kohtumiselt.

«Osavõtjad tunnistasid, et Iraani naasmine tuumakohustuste täitmise juurde, sanktsioonide tühistamine ja neist tulenev kasu kujutab endast olulist osa JCPOAst,» ütles Mogherini ajakirjanikele.

Iraani tuumalepe ehk ametliku nimega Ühine Kõikehõlmav Tegevuskava (JCPOA) sattus ohtu president maikuise otsusega USA leppest välja viia ja Iraanile taas sanktsioonid kehtestada. Ühendriikide sanktsioonid ähvardavad ka tuumaleppe osalisi, kes Iraaniga äri ajavad.

Hiina välisminister Wang Yi rõhutas reedeste kõneluste eel, et tuumaleppe säilitamine on kriitilise tähtsusega ning selle osalised peaksid saatma ühise, otsusekindla ja tugeva signaali, et nemad jäävad Trumpi sammust hoolimata leppele kindlaks.

«Kui lepet ei suudeta säilitada, ei kahjusta see üksnes Iraani huve, see annab hoobi ka Lähis-Ida rahule ja rahvusvahelise maailmakorra usaldusväärsusele,» hoiatas Wang.

Mogherini märkis, et Iraanis äri ajavad ettevõtted on tegutsenud heas usus ning JCPOAst tulenevate ja ÜRO Julgeolekunõukogus kõrgeimal tasemel heaks kiidetud lubaduste alusel.

Leppe allkirjastanud riigid on kohustatud toetama selgelt ja tõhusalt Iraanis tegutsevaid ettevõtteid, rõhutas ta üksikasju avaldamata.

Saksa välisminister Heiko Maas tunnistas aga enne kohtumist, et lepinguga liitunud riigid ei suuda hüvitada Iraanile täielikult sanktsioonide tõttu taanduvate firmade põhjustatavat kahju.

Ta rõhutas aga, et leppest lahkumise kahju oleks veelgi suurem ja tuumalepe toob ka praegusel kujul Iraani majandusele kasu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles