Maailmas on viis miljonit noort HIV-positiivset

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenia naine valmistamas AIDS-i vastu võitlemise sümbolina tuttavat punast paela
Keenia naine valmistamas AIDS-i vastu võitlemise sümbolina tuttavat punast paela Foto: SCANPIX

Viis miljonit noort inimest on HIV-positiivsed, neist kaks miljonit on teismelised. Peale selle nakatub iga päev rohkem kui 2400 uut inimest viirusesse.

ÜRO oli seadnud ambitsioonika eesmärgi vähendada 2010. aastaks 2001. aastaga võrreldes HI-viirusega nakatumist 25 protsendi võrra.

ÜRO lastekaitseorganisatsiooni UNISEF-i raporti järgi on ÜRO sellest eesmärgist üsna kaugele jäänud: 2009. aastal oli maailmas umbes viis miljonit noort viirusekandjat, kelle vanus jäi 15 ning 24 eluaasta vahele. Võrreldes 2001. aastaga oli nakatunute arv vähenenud 12 protsenti eesmärgiks seatud 25 asemel.

Raportis kirjeldatu ei puuduta vaid vaesemaid maid. UNISEF-i Lõuna- ning Ida-Aafrika piirkonna direktor Elhadj As Sy sõnul on ka rikkamates riikides näha mõnevõrra ohtlikke arenguid.

Ida-Euroopas ning Ladina-Ameerikas toimuvat nimetab ta «taudi banaliseerimiseks». Tema sõnul võimaldavad kaasaegsed ravivahendid AIDS-i näidata vaid kroonilise seisundina, vähendades sel kombel haiguse tõsisust, vahendab spiegel.de.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles