Austria kohus mõistis vangi kolm tšetšeeni

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Jürgen Tamme
Copy
Vasakult paremale: Turpal Ali Ješerkajev, Muslim Dadajev ja Otto Kaltenbrunner.
Vasakult paremale: Turpal Ali Ješerkajev, Muslim Dadajev ja Otto Kaltenbrunner. Foto: SCANPIX

Austria kohus määras vanglakaristuse kolmele tšetšeenile, kes mõisteti süüdi kahe aasta eest Viinis toimunud kõmulises mõrvas.

Kohus mõistis Otto Kaltenbrunnerile eluaegse vanglakaristuse, Muslim Dadajevi 19 ja Turpal Ali Ješerkajevi 16 aastaks vangi mõrvale kaasaaitamises, kuritegeliku organisatsiooni moodustamises ning inimröövi katses, vahendas BBC.

Prokuratuur taotles kõigile süüalustele eluaegset vanglakaristust, kaitsjad nõudsid aga kolme mehe õigeks mõistmist.

Rühm tšetšeeni pagulasi organiseeris kahe aasta eest Viinis tšetšeeni pagulase Umar Israilovi röövimise, kuid ebaõnnestunud inimröövi käigus haavas üks ründajatest Israilovi surmavalt.

Mees, kes väidetavalt Israilovi tappis, Letša Bogatõrov, põgenes pärast mõrva Venemaale ja teda pole tänaseni tabatud.

Austria prokuratuur kahtlustab, et Israilovi käskis röövida Tšetšeenia Kremli-meelne president Ramzan Kadõrov, kes on oma süüd eitanud. Prokuratuuri sõnul pole neil piisavalt tõendeid, et Kadõrovile süüdistust esitada.

Uurimise käigus selgus, et Kaltenbrunner oli Kadõroviga otseselt seotud. Näiteks leiti tema mobiiltelefonist foto, millel ta Kadõroviga sõbralikult vestleb.

Israilov oli Kadõrovi endine ihukaitsja, kes põgenes Venemaalt ja taotles Euroopas varjupaika. Seejuures esitas Israilov kaebuse ka Euroopa Inimõiguste Kohtule, süüdistades Kadõrovit inimröövides, piinamistes ja mõrvades. Seejuures olevat Kadõrov isiklikult piinamisi läbi viinud.

Märksõnad

Tagasi üles