Pompeo pidas Põhja-Korea tippametnikuga ligi kolm tundi kõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA - Põhja-Korea tippametnike kohtumine.
USA - Põhja-Korea tippametnike kohtumine. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo pidas reedel ligi kolm tundi kõnelusi kõrge Põhja-Korea ametnikuga, et leppida kokku riigijuhtide juunikuisel tippkohtumisel saavutatud kokkulepete üksikasjades.

Pompeol lasub otsustava tähtsusega ülesanne hajutada kasvavat skepsist selle üle, kui tõsiselt suhtub Põhja-Korea liider Kim Jong-un oma tuumaarsenali loovutamisse hoolimata 12. juuni tippkohtumist Ühendriikide presidendi Donald Trumpiga saatnud paljutõotavast retoorikast.

See on Pompeo kolmas visiit Pyongyangi viimase kolme kuu jooksul ja esimene pärast Trumpi-Kimi Singapuri tippkohtumist.

«Ma naljatlesin, et kui ma tulen veel ühe korra, pean hakkama siin makse maksma,» ütles Ühendriikide välisminister kohtumisel Põhja-Korea kõrge ametniku Kim Yong-choliga.

Kim, kellest on saanud Washingtoni jaoks midagi kontaktisiku taolist läbirääkimistel Kim Jong-uniga, ütles: «Mida rohkem te tulete, seda rohkem usaldust me saame omavahel luua».

Pompeo ja Kimi läbirääkimised kestsid kaks tundi ja 45 minutit ning nad kohtusid riiklikus külalistemajas lühikese autosõidu kaugusel hiiglaslikust mausoleumist, kus puhkavad Põhja-Korea riigi rajaja Kim Il-sung ja tema järeltulija Kim Jong-il.

USA välisminister peaks jätkama kõnelusi laupäeval. Praegu pole selge, kas reedestel läbirääkimistel saavutati edu ja kas Pompeo kohtub visiidi käigus ka Kim Jong-uniga.

«Meie liidrid andsid lubadusi Singapuri tippkohtumisel Põhja-Korea täieliku tuumarelvitustamise vallas ning esitasid kondikava sellest, kuidas võib välja näha muutunud USA-KRDV (Korea Rahvademokraatlik Vabariik - Põhja-Korea) suhe,» lausus Pompeo visiidi eel.

«Tippkohtumise lõppemise järel konsultatsioonid jätkusid. Sellel reisil otsin võimalust panna paika mõned nende lubaduste üksikasjad ja hoida hoogu sees nende asjade rakendamisel, mida kaks liidrit lubasid teineteisele ja maailmale. Ootan, et DPRK on valmis tegema sama,» lisas ta.

Pompeo kohtus Kimiga mõlemal varasemal reisil -- mais enne Trumpi-Kimi tippkohtumist ja aprilli algul, kui ta oli Luure Keskagentuuri (CIA) juht.

Kim ja Trump kinnitasid 12. juunil Singapuris peetud tippkohtumisel allkirjastatud ühisavalduses pühendumist «Korea poolsaare täielikule tuumavabadusele» ning lubasid ühiseid pingutusi «püsiva ja stabiilse rahurežiimi» loomiseks poolsaarel.

Põhja-Korea kinnitab üle Kimi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini 27. aprilli tippkohtumisel vastu võetud Panmunjomi deklaratsiooni, millega Pyongyang lubas liikuda Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmise poole, seisis ühisavalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles