Keskpartei lubas Kataineni kutset rahulikult kaaluda

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskpartei juht Mari Kiviniemi koos erakonna peasekretäri Timo Laanineniga.
Keskpartei juht Mari Kiviniemi koos erakonna peasekretäri Timo Laanineniga. Foto: SCANPIX

Soome Keskpartei juhtkond hakkab täna arutama Koondpartei liidri Jyrki Kataineni kutset valitsusläbirääkimistele.

Katainen rääkis eile pärast nõupidamiste karile jooksmist, et palub sotsiaaldemokraatide ja Vasakliidu asemele Keskparteid.

Eelmise peaministri Mari Kiviniemi juhitav Keskpartei on varem teatanud, et pärast nii tõsist valimiskaotust ei kavatse erakond valitsuse töös osaleda.

Partei peasekretär Timo Laaninen rääkis YLE uudistele, et enne tuleb Kataineni kutse ära kuulata ja siis hakata uut olukorda rahulikult arutama.

Laaninen meenutas, et valitsusläbirääkimistel tuleb juhinduda põhiseadusest. «Põhiseaduse järgi veereb pall nüüd parlamendifraktsioonidele. Neil on põhjust mõelda, kuidas edasi minna,» rääkis ta.

Laanineni jutu järgi leppisid fraktsiooni kokku ühes voorus ja see oligi nüüdseks nähtud nn Kataineni voor. See ei tähenda tingimata seda, et valitsusläbirääkimiste eestvedaja tuleks välja vahetada.

«Ma ei hakka mingil moel ennustama, kelle juhtimisel valitsusläbirääkimisi jätkatakse. Loomulik traditsioon on olnud see, et valitsust püütakse moodustada suurima partei eestvedamisel,» lisas ta.

Kuue partei osalusel toimuvatel valitsusläbirääkimistel toimus eile dramaatiline pööre, kui sotsiaaldemokraadid ja Vasakliit otsustasid sealt lahkuda. Erimeelsuste põhjuseks oli maksupoliitikat puudutavad küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles