Soini: valitsusläbirääkimistele teine juht või uued üldvalimised

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini pärast 17. aprilli parlamendivalimisi.
Timo Soini pärast 17. aprilli parlamendivalimisi. Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste liidri Timo Soini arvates saab praegust keerulist olukorda lahendada valitsusläbirääkimiste juhi väljavahetamise või uute parlamendivalimistega.

«Kui Keskpartei ei vasta jaatavalt (Koondpartei kutsele liituda valitsusläbirääkimistega), siis mingem parlamenti ja võtkem ette järgmine võimalus. See on vist niisugune, kus Koondparteid ei ole,» rääkis Soini Ilta-Sanomatele.

«Ei saa välistada, et kogu protsess algab parlamendi kaudu uuesti peale,» lisas ta.

Soini ei välista koguni võimalust, et sügisel saadetakse parlament laiali ja tulevad uued valimised.

Enne 17. aprilli parlamendivalimisi ennustas Soini, et tulemas on jytky ehk suur pauk. Hiljem on partei populaarsus arvamusuuringute järgi üha suurenenud ja seega ei saa uute valimiste lõpptulemus olla halvem, vaid veelgi parem. Ta proovis moodustada oma loodud sõnale jytky väikevenda ja pakkus, et uus valimisvõit võiks olla mätky või sätky.

Soini sõnul ei sobi Põlisoomlased valitsuses kokku vaid ühe parteiga. «Põhimõtteliselt ei saa me minna valitsusse üksnes rohelistega. Sellist kukerpalli ei suuda keegi teha, et meie väärtushinnanguid kokku sobitada.»

Rootsi Rahvaparteisse kuuluva Astrid Thorsi sõnul oleks normaalne lahendus, kui Keskpartei liituks Koondpartei moodustatava enamusvalitsusega. Ka on tema arvates normaalne, et populistlikud erakonnad raskendavad Euroopa riigis enamusvalitsuse moodustamist.

Thorsi sõnul ei toeta 80 protsenti soomlastest Põlissoomlasi. «Põlissoomlased on valimiste suurim võitja, kuid mitte Soome suurim partei,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles