Aafrika Rahvuskongress läheb lõhki

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Aafrika Vabariigi apartheidijärgselt kujunenud poliitilisel maastikul võib toimuda murrang, sest pikaaegselt valitsenud suurparteist on eraldumas mässumeelne tiib, mis kavatseb kandideerida järgmistel valimistel oma seniste võitluskaaslaste vastu.

Aafrika Rahvuskongressi peavoolust lahku lüüa soovivad liikmed kogunesid nädalavahetusel Johannesburgi, kus peeti kongressi uue partei asutamiseks, vahendas Reuters. Detsembris ametlikult loodaval erakonnal pole esialgu aga veel nimegi.

Lõhe pikaaegselt riiki juhtinud suurparteis tekkis pärast hiljutist president Thabo Mbeki ametist tagandamist, misjärel lahkusid protestiks valitsuskabinetist mitu ministrit ja ameti panid maha ka mõjukad ametnikud.

Nelson Mandela juhtimisel apartheidi alistamisega tuule tiibadesse saanud kunagine vabadusliikumine on uue erakonna loojate meelest nüüd kaotanud oma suuna ning unustanud kunagised väärtused ja visioonid.

Kõiges süüdistavad nad suurpartei praegust liidrit Jacob Zumat, kellest ennustatakse ka LAVi uut presidenti. Zuma ise kinnitab siiski, et tema partei on jätkuvalt tugev ja ühtne ning lahkujad pole kunagi olnud selle tõelised liikmed.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles