Rootsi intellektuaalid lõid Nobeli preemia asemele uue auhinna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfred Nobeli muuseum Rootsi Akadeemia majas.
Alfred Nobeli muuseum Rootsi Akadeemia majas. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP/SCANPIX

Üle 100 kirjaniku, kunstniku ja ajakirjaniku asutas ühiste jõududega uue akadeemia, et täita tühik, mille põhjustas vägistamissüüdistest tingitud kriis Nobeli preemiat välja andvas Rootsi Akadeemias.

Uus Akadeemia annab välja oma kirjandusauhinna, vastandudes skandaalidesse sattunud akadeemia erapoolikusele, ülbusele ja seksismile, ütlesid uue kogu loojad.

1786. aastal asutatud Rootsi Akadeemia sisekriis sai alguse möödunud aasta novembris, kui selgus, et 18 naist süüdistab akadeemia kultuuriprojekte korraldanud prantslast Jean-Claude Arnault'd seksuaalses ärakasutamises.

Erimeelsused skandaali lahendamisel sundisid 18-liikmelise akadeemia seitse liiget, teiste seas esimese naissekretäri Sara Daniuse, lahkuma.

Mai algul teatas akadeemia, et Nobeli kirjanduspreemia jääb tänavu välja andmata ja 2018. aasta auhind antakse välja järgmisel aastal koos 2019. aasta auhinnaga.

Juunis esitas kohus Arnault´le, kes on abielus akadeemia endise luuletajast liikme Katarina Frostersoniga, süüdistuse ühe naise kahekordses vägistamises Stockholmis 2011. aastal.

Uus akadeemia tahab tuletada inimestele meelde, et kirjandus ja kunst üldiselt peaksid edendama demokraatiat, läbipaistvust, empaatiat ja privileegideta austust, kõlab 107 intellektuaali ühisavalduses.

«Rootsi on üks maailma demokraatlikumaid, läbipaistvamaid ja soovõrdsemaid riike..., ta vajab kirjanduspreemiat,» ütles kolumnist Alexandra Pascalidou, üks uue auhinna asutajaid.

Vastandina salatsevale Rootsi Akadeemiale tahab uus kogu teha auhindamistoimingud läbipaistvaks.

«Me tahame luua midagi, mis oleks avatud ja kaasav ja võimaldaks inimestel panustada,» ütles Pascalidou.

Uus kirjandusauhind, millega kaasneb miljoni Rootsi krooni (umbes 97 000 euro) suurune rahasumma, on saadud kokku ühisrahastusest ja annatustest.

Auhind antakse üle 10. detsembril, mil toimub tradisiooniline Nobeli bankett.

Rootsi raamatukoguhoidjatel palutakse seada 8. juuliks üles kuni kaks kandidaati. Enimpakutud kirjanike poolt saab nii Rootsis kui mujal maailmas interneti teel hääletada.

Võitja peab olema avaldanud viimase 10 aasta jooksul vähemalt ühe teose. Nimi tehakse teatavaks 14. oktoobril, tavapärasel Nobeli preemiate nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles