Mladić astus esimest korda kohtu ette

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratko Mladić.
Ratko Mladić. Foto: SCANPIX

Genotsiidis, sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes kahtlustatav Bosnia serblaste endine armeejuht Ratko Mladić astus täna esmakordselt Haagis asuva rahvusvahelise kohtu ette.

Möödunud nädalal Serbias tabatud ja täna esmakordselt Endise Jugoslaavia Rahvusvahelise Kriminaaltribunali (ICTY) ette astunud Mladićile esitatakse süüdistus 1992-1995 aastatel Bosnia sõja ajal toime pandud kuritegudes, vahendas BBC.

Peamine süüdistus puudutab umbes 8000 moslemist mehe ja poisi tapmist Srebrenicas. Ka süüdistatakse Mladićit näiteks tagakiusamises, tapmises, küüditamises, terrorismis, pantvangistamises ja Bosnia territooriumil elanud moslemite kõrvaldamises, et luua nn Suur-Serbia.

Mladići kaitsjate ja pere hinnangul on endine armeejuht liiga haige, et kohtu ette astuda. Ka kohtunikele kinnitas Mladić, et on surmahaige, nimetades talle esitatud süüdistusi naeruväärseks.

«Ma olen raskelt haige mees ja vajan rohkem aega, et mõista, mis praegu ette loeti, seega palun olge kannatlikud,» lausus Mladić kohtus pärast seda, kui kohtunikud olid talle süüks pandavad kuriteod ette lugenud. Ka kinnitas ta, et ta pole jõudnud lugeda dokumente, mis puudutavad talle esitatud süüdistusi.

Väidetavalt on mehel olnud mitu aju- ja südamerabandust ning ta on saanud vähiravi. Serbia meedia andmetel sai Mladić kahe aasta eest keemiaravi ühes Belgradi haiglas, kus teda ravisid nii kohalikud kui ka välismaa arstid.

Mladićil on nüüd 30 päeva, et talle esitatud süüdistused tagasi lükata. Kui ta vastavat avaldust ei tee, tähendab see kohtupraktikas süü mittetunnistamist. Mladići kaitsja kinnitusel ei kavatse tema klient avaldust esitada.

Kohtuprotsess jätkub 4. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles