Väyrynen jätaks Koondpartei valitsusest välja

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen Foto: SCANPIX

Paavo Väyryneni arvates on parimaks lahenduseks, kui Soome uuest valitsusest jääb kõrvale Koondpartei ja selle moodustavad hoopis Keskerakond, Põlissoomlased ja sotsiaaldemokraadid (SDP).

Keskerakonda kuuluv senine väliskaubandusminister tõdeb oma blogis, et praeguse koosseisu jätkamine pole kooskõlas valimiste tulemustega, vahendas YLE.

Ka punamulla valitsus ehk SDP ning Keskerakonna kooslus on kaotajate oma ja keeruline, kuna selle toeks olevate rahvasaadikute enamust peetaks vasakpoolseteks.

Väyryneni sõnul võiks Põlissoomlastel praeguses keerulises olukorras olla samasugune positsioon, kui oli Agraarparteil (SMP) aastatel 1983-1987. Mõningatel teemadel sobiksid partei hoiakud vasakpoolsetega, mõningatel teemadel jällegi Keskparteiga.

Väyrynen meenutas, et 1970ndatel moodustatud tsentristide ja vasakpoolsete ühisvalitsustes võeti parlamendi mittesotsialistlik enamus arvesse nii, et valitsuses oli professionaalseid ministreid (ei ole seotud ühegi erakonnaga, PM), tänu kellele tsentristidel oli valitsuses enamus.

«Pärast 1983. aasta valimisi tegi Kalevi Sorsa ettepaneku, et valitsusse kutsutaks ka SMP, mis oli määratlenud ennast mittesotsialistliku vasakerakonnana. Sorsa ettepanek sobis tookord ka Keskparteile. Valimisperioodil 1983-1987 toetas SMP alguses sotsiaaldemokraatlikku parteid, hiljem hakkas valitsuse mittesotsialistlik enamus toimima,» kirjutas Väyrynen.

Soome valitsusläbirääkimistel leidis kolmapäeva õhtul aset dramaatiline pööre, kui kuuest erakonnast kaks (sotsiaaldemokraadid ja Vasakliit) lahkusid.

Valitsust moodustada püüdev Koondpartei juht Jyrki Katainen tegi Keskparteile ettepaneku liituda valitsusläbirääkimistega.

Soome parlamendivalimised leidsid aset 17. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles