Kaks USA sõjalaeva sisenes Taiwani väina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Benfold Qingdaos.
USS Benfold Qingdaos. Foto: Borg Wong / AP

Kaks USA sõjalaeva sisenes laupäeval Taiwani väina ajal, mil Washingtoni ja Pekingi suhted on pingelised.

Hävitajad USS Mustin ja USS Benfold sisenesid Taiwani ja Hiinat eraldavasse kitsasse väina laupäeva hommikul ning jätkavad ilmselt liikumist kirdesse, ütles Taiwani kaitseministeerium avalduses.

"Relvajõud jälgivad olukorda meie naaberpiirkondades ning neil on kindlameelsus ja võimekused hoida regionaalset stabiilsust ja kaitsta riiklikku julgeolekut," lisati avalduses.

Kaitseministeeriumi ametnik ütles uudisteagentuurile AFP, et USA sõjalaevad olid väinas ka laupäeva hilisõhtul, liikudes rahvusvahelistes vetes.

USA sõjalaevade sisenemine Taiwani väina leidis aset ajal, mil Washington ja Peking on kaubandussõjas ja pinged on süvenenud ka Pekingi ja Taipei vahel.

Hiina peab Taiwani osaks oma territooriumist, mis tuleb emamaaga liita. Taiwan peab end ise aga suveräänseks riigiks. Kuigi Ühendriikidel ei ole Taiwaniga diplomaatilisi suhteid, on ta Taipei kõige tugevam liitlane ja suurim varustaja relvastusega.

Abivälisminister Marie Royce avas juunis Taiwanil USA de facto saatkonna uue kompleksi, Ühendriigid on nimetanud sammu "verstapostiks" suhete arendamisel Pekingi poolt kasvava surve all Taipeiga. President Donald Trump kiitis aasta algul heaks uued reeglid, mis lubavad Ühendriikide tippametnikel Taiwani külastada. Hiina kutsus otsuse järel Washingtoni "viga parandama".

USA loobus ametlikest diplomaatilistest sidemetest Taiwaniga 1979. aastal Pekingi kasuks, kuid on endiselt saare mõjuvõimsaim liitlane ja peamine relvatarnija.

Taiwani-USA suhteid on aastaid arendatud ettevaatlikult ja tagasihoidlikult, et mitte ärritada Hiinat, kes peab saart oma territooriumi osaks, mis varem või hiljem emamaaga liidetakse, vajadusel jõudu kasutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles