Galerii: Jaapani peaminister tühistas tulvade tõttu välisvisiidid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani erakordsetest paduvihmadest põhjustatud üleujutustes ja maalihetes hukkunute arv tõusis vähemalt sajani ning peaminister Shinzo Abe on seetõttu otsustanud tühistada kavandatud välisvisiidid.

Abe pidanuks kolmapäeval algava ringsõidu käigus külastama Belgiat, Prantsusmaad, Saudi Araabiat ja Egiptust.

«Peaminister tühistas välisvisiidid, et keskenduda kriisijuhtimisele, muu hulgas pääste ja ehitustöödele,» ütles valitsuse esindaja Yoshihide Suga.

Kohaliku ajakirjanduse teatel külastab Abe kolmapäeval tulvades ja maalihetes kõige rängemini kannatada saanud piirkondi.

Kurashiki elanik kahjusid inspekteerimas.
Kurashiki elanik kahjusid inspekteerimas. Foto: Issei Kato / Reuters

Brüsselis pidi Abe allkirjastama Jaapani ja Euroopa Liidu ulatusliku vabakaubandusleppe. Euroopa Liidu president Donald Tusk tegi täna ettepaneku korraldada kohtumine Tokyos.

«Minu südamlik kaastunne ja Euroopa solidaarsus on Jaapani rahva ja peaministriga,» kirjutas Tusk Twitteris. «Traagilist olukorda arvestades oleme valmis viima EL-i ja Jaapani tippkohtumisel üle Brüsselist Tokyosse.»

Valitsuse esindaja Yoshihide Suga sõnul on ametlikult kinnitatud 87 inimese hukkumine tulvades, elumärkideta on leitud veel 13 inimest. Endiselt on kadunud üle kümne inimese.

«Elude päästmine ja evakueerimine on võidujooks ajaga,» tõdes eile peaminister Shinzo Abe.

Sadu tõi Hiroshimas, Okayamas, Kyotos ning mujal riigi kesk- ja lääneosas kaasa üleujutused, äkktulvad, laviinid ja maalihked.

Abivajajad Kurashiki linnas katusel.
Abivajajad Kurashiki linnas katusel. Foto: Kyodo / Reuters

Telepildilt paistavad Okayama elurajoonid nagu hiigelsuures pruunis järves. Inimesed on pagenud katustele ja rõdudele ning lehvitavad meeleheitlikult päästekopteritele.

Mõnel pool on vesi tõusnud kuni viis meetrit, teatas avaõiguslik ringhääling NHK.

Evakuatsioonikäsu või -soovituse on saanud 4,72 miljonit inimest. Kadunuksjäänuid otsib üle 50 000 omakaitseväelast, politseinikku ja tuletõrjujat.

Ilmateenistuse andmetel jätkub sadu Jaapani lääneosas ka täna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles