Frontexi juht hoiatab Maroko-Hispaania rändekanali osakaalu tõusu eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid päästepaadiga Hispaaniasse saabumas.
Migrandid päästepaadiga Hispaaniasse saabumas. Foto: Jon Nazca / Reuters/Scanpix

Vahemere lääneosas Marokot ja Hispaaniat ühendav rändekanal võib muutuda järgmiseks põgenike peamiseks rändekanaliks, ütles Euroopa Liidu piirivalveameti Frontex juht.

«Kui küsite mult, mis on praegu mu suurim mureallikas, siis ütleksin Hispaania,» ütles Fabrice Leggeri lehele Welt am Sonntag.

Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) andmeil saabus eelmise aasta esimese kuue kuuga Hispaaniasse üle Vahemere 6513 põgenikku. «Ainuüksi tänavu aasta juunis saabus üle 6000,» lausus Leggeri. «Kui arvud jätkavad sellist tõusu, siis muutub see kanal kõige tähtsamaks.»

Seni on üle Vahemere saabunud ELi enim põgenikke Itaaliasse ja Kreekasse. Kuid kuna Liibüa rannavalve patrullid sagenevad, siis väheneb Liibüa kui merereisi lähteriigi tähtsus ning inimsmugeldajad vaatavad läände.

IOMi andmed näitavad, et Hispaanias randunud põgenike arv tõusis 2017. aastal umbes 22 000ni. Aasta varem oli arv üle kolme korra väiksem.

Umbes pooled saabunutest on marokolased, teised üldiselt lääneaafriklased, lausus Leggeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles