Netanyahu: mõistan Poola holokaustiseaduse kompromissi kriitikat (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudid 1944. aastal Poolas Oswiecimis rongilt maha astumas ja Auschwitzi-Birkenau koonduslaagrisse suundumas.
Juudid 1944. aastal Poolas Oswiecimis rongilt maha astumas ja Auschwitzi-Birkenau koonduslaagrisse suundumas. Foto: AFP/SCANPIX

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu sõnul mõistab ta kriitikat, mis on suunatud tema valitsuse kompromissile Poolaga selle vaidlusaluses holokaustiseaduses.

Netanyahu ja Poola peaminister avaldasid eelmisel nädalal ühisavalduse, milles ülistati Poola vastuseisu Natsi-Saksamaa okupatsioonile ning distantseeriti Poolat holokaustist.

Ühisavaldus tehti pärast seda, kui Poola parlament kõrvaldas seadusest õiguse määrata kuni kolmeaastane vangistus isikule, kes omistab Natsi-Saksamaa holokaustikuriteod Poolale.

Iisraeli holokaustimemoriaal Yad Vashem kritiseeris avaldust. Selle hinnangul on see äärmiselt problemaatiliselt sõnastatud ning sisaldab raskeid vigu ja pettusi.

Netanyahu kaitses Iisraeli valitsuse iganädalasel kabinetiistungil  ühisavaldust, millega taheti maandada kuid kahe riigi vahel kestnud pingeid.

Samas tunnistas ta, et see ei käsitlenud kõiki vaidluse külgi.

Kriitikud süüdistavad Netanyahut poliitilistel kaalutlustel ajaloofaktidest mööda vaatamises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles