Pompeo kutsus Põhja-Koread järgima Vietnami eeskuju (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo Vietnamis.
USA välisminister Mike Pompeo Vietnamis. Foto: ANDREW HARNIK / AFP/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo ärgitas Põhja-Korea juhtkonda järgima Vietnami eeskuju vaenu ületamisel Ühendriikidega.

Hanois USA-Vietnami ärifoorumil osalenud Pompeo kutsus Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni kordama Vietnami imet majanduskasvust läbi suhete parandamise Ühendriikidega, lubades, et Washington peab endistele vaenlastele antud lubadusi.

Vietnami kogemus alates suhete normaliseerimisest USAga 1995. aastal peaks olema Põhja-Korea jaoks tõend, et õitseng ja partnerlus Ühendriikidega on aastakümneid kestnud konfliktide ja pingete järel võimalik, lausus välisminister.

«Me teame, et see on tõeline võimalus, sest me näeme, kuidas Vietnam on seda tähelepanuväärset teed mööda käinud,» sõnas Pompeo. «Asjaolu, et me teeme koostööd ja ei sõdi, on tõend sellest, et kui riik otsustab rajada endale parema tuleviku Ühendriikide kõrval, täidame meie Ameerika antud lubadusi.»

Pompeo saabus Vietnamisse Tokyost, kus ta oli lükanud kõrvale Põhja-Korea etteheited kahepäevastel kõnelustel stalinistlikule riigile esitatud nõudmiste kohta.

Pompeo sõnul olid kokku kaheksa tundi kestnud arutelud positiivsed, kuid kui ta oli Põhja-Koreast lahkunud, avaldas Pyongyang avalduse, milles mõistis hukka Washingtoni gängsterliku nõudmise, et Põhja-Korea peab tuumarelvad ära andma kiirelt.

«Kui need palved olid gängsterlikud, siis on maailm gängster, sest ÜRO julgeolekunõukogus langetati üksmeelne otsus sellest, mida tuleb saavutada,» lisas ta.

USA välisminister kinnitas Tokyos, et Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid jäävad jõusse riigi lõpliku tuumarelvitustamiseni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles