Brasiilia apellatsioonikohus andis käsu endine president vabastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva on süüdistused tagasi lükanud.
Brasiilia ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva on süüdistused tagasi lükanud. Foto: James Hider/Sao Paulo/The Times

Brasiilia apellatsioonikohus andis pühapäeval üllatavas otsuses käsu vabastada korruptsioonis süüdimõistetuna vanglasse saadetud endine president Luiz Inácio Lula da Silva.

Kohtunik Rogério Favreto rahuldas presidendi nimel mitme Lula Töölispartei parlamendiliikme esitatud taotluse, mis tugines habeas corpuse põhimõttele.

Kõrge korruptsioonitõrjekohtunik Sérgio Moro, kes Lula süüdi mõistis, ütles pärast otsuse teatavakstegemist, et Favretol ei ole võimu Lula vabastamiseks, ning nimetas otsust «monokraatlikuks».

Lula asus 7. aprillil kandma 12-aastast vanglakaristust, mis talle mõisteti korteri väidetava vastuvõtmise eest suurelt ehitusfirmalt, mis soovis lepinguid riigi kontrolli all olevalt naftafirmaga Petrobras.

Lula sõnul ei ole ta seda korterit kunagi omanud ja lavastati süüdi, et takistada tal osaleda oktoobrikuistel presidendivalimistel, mille selge soosik ta vangistamisest hoolimata praegu on.

Töölispartei asutaja täitis presidendi kohuseid kaks ametiaega 2003. kuni 2011. aastani.

«Lula nüüd vaba!» seisis kohtuniku otsuse järel vasakpoolse ekspresidendi Twitteri kontol, kus kiideti ka «Lula ebaseadusliku vangistamise lõppu».

Lula on hoidnud oktoobris peetavateks presidendivalimisteks valmistuvas Brasiilias arvamusküsitlustes pikka aega juhtpositsiooni, kuid riigi valimiskohus võib tema kandidatuuri tõkestada isegi juhul, kui poliitiku kohtusaaga peaks tipnema tema vabastamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles