Trump otsustab täna aastakümneteks USA ülemkohtu saatuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Yuri Gripas / Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump nimetab täna ülemkohtu uue liikme kandidaadi, kes võib Ühendriikide justiitssüsteemi aastakümneteks paremale tiivale kallutada.

Trump lubas juuni lõpus, et nimetab ülemkohtu uue liikme 9. juulil. President lisas, et on piiranud kandidaatide arvu viieni, kellest kaks on naised.

Koht vabanes kui 81-aastane kohtunik Anthony Kennedy teatas pensionile minekust. Kennedy hääl üheksaliikmelises kogus oli olnud otsustav liberaalidest ja konservatiividest kohtunike vahel.

Tema ametijärglase nimetamisega on Trumpil võimalus kohut otsustavalt paremale kallutada.

Ülemkohtu kohtunikud nimetatakse Ühendriikides eluks ajaks, kui nad Kennedy kombel ise lahkuda ei otsusta. Oma kampaania ajal lubas Trump nimetada ülemkohtusse veendunud konservatiive.

Kohtuniku lõpliku ametissenimetamise üle peab veel hääletama senat.

Praegu on ülemkohtu liikmetest naisi kolm. Kui nende arv kasvab neljani, on see Ühendriikide ajaloos rekordiline.

Kõik praegused naiskohtunikud on ametisse nimetanud demokraadist president.

Kennedy lahkumine andis Trumpile võimaluse nimetada juba teine kohtunik mõjuvõimsasse kohtusse. Tema esimese nominendi Neil Gorsuchi kinnitas senat möödunud aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles