Kongo põgenikelaagrid leiti eest tühjana

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kongo DV idaossa täna jõudnud abitöötajad üritavad üles leida ja aidata kümneid tuhandeid inimesi, kes on jätnud sõjategevuse tõttu maha põgenikelaagrid.

 

ÜRO sinikiivrite kaitse all konfliktitsooni liikunud humanitaarmissioon jõudis Rutshuru linna, mis langes pealetungivate tutsi mässuliste kätte eelmisel nädala, vahendas Reuters.

Põhja-Kivu provintsi selles piirkonnas oli varem põgenikelaagrites vähemalt poolsada tuhat inimest, kuid nüüd on varjupaigad lammutatud ja maha jäetud.

«Kõik laagrid on tühjad. Nad on kõik lahkunud. Kõik varjupaigad on hävitatud… mitte midagi pole alles,» teatas ÜRO humanitaarabi koordineerimisbüroo väliohvitser Francis Nakwafio Kasai.

Rwanda piiril asuvast Goma linnast kümnete kilomeetrite kaugusel asuvates laagrites viivivad humanitaarametnikud üritavad tema sõnul selgeks teha, kas sealsed elanikud põgenesid ise ohutumatesse paikadesse, naasid kodukohta või sunniti nad jõuga lahkuma.

«Seal oli väga vähe alles, et järeldada, mis sundis inimesi ära minema. Ehitusmaterjalid on kadunud, kellegi isiklikke asju pole mahajäetud,» tõdes Briti meditsiinigrupi Merlin logistikaohvitser Sean Rafter. Ta lisas, et inimeste heaolu pärast ollakse mures, sest nende asukohta ei teata.

Kongo idaosas üle-eelmise nädala lõpus pealetungi alustanud tutsi kindrali Laurent Nkunda võitlejad kontrollivad laia ala Rwanda piiri ääres ning on surunud valitsusväed tagasi Goma linna, kus kehtib komandanditund.

Mässulised kuulutasid juba mitme päeva eest siiski välja relvarahu ning võitlusi praegu ei peeta. Enda sõnul tutsisid äärmuslike hutude rühmituste eest kaitsev Nkunda nõuab läbirääkimisi keskvalitsusega, kuid seni pole Kinshasa selleks soostunud. Samal ajal plaanivad aktiivsemat sekkumist kriisi nii teised Aafrika riigid kui ka Euroopa Liit.

Rahvusvaheliste abiorganisatsioonide teatel on humanitaarolukord piirkonnas katastroofiline ning mägiste maapiirkondade teedel liigub kümneid tuhandeid tsiviilelanikke, kes vajavad varjualust, toitu, joogivett ja meditsiinilist abi. ÜRO väitel kannatavad nad ka taganevatest valitsusvägedest lahku löönud marodöörijõukude vägivalla all.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles