Saksa ametnik: NATO kardab Vene-USA tagaseljalepet (19)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Donald Trump APECi tippkohtumisel Vietnamis.
Vladimir Putin ja Donald Trump APECi tippkohtumisel Vietnamis. Foto: Jorge Silva / Reuters / Scanpix

NATO-s suureneb mure, et USA president Donald Trump ja Vene riigipea Vladimir Putin lepivad Helsingi tippkohtumisel kokku midagi NATO selja taga, ütles Saksamaa valitsuskoalitsiooni Atlandi-ülese koostöö koordinaator Peter Beyer.

«Tunneme NATO-s järjest suuremat muret kokkulepete pärast, mida võidakse sõlmida Putini ja Trumpi kohtumisel,» ütles Beyer usutluses Funke väljaandele.

Beyer märkis, et NATO riike ei kaasatud kohtumise kavandamisse ning Trumpil ja Putinil jutuks tulevate küsimuste läbitöötamisse.

Beyer lisas, et samasugune olukord leidis aset enne Trumpi kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga 12. juunil Singapuris.

«Kim jagas ainult lubadusi. Me ei tea, kas ta tõepoolest peatas uraani rikastamise protsessi. Vaid Trump ütles, et tippkohtumine oli edukas,» märkis Saksa valitsuses Atlandi-ülese koostöö eest vastutav ametnik.

Trump kohtub Putiniga Helsingis 16. juulil. Enne seda osaleb ta 11.-12. juulil Brüsselis NATO tippkohtumisel ning külastab Suurbritanniat.

Analüütikud ootavad Brüsseli tippkohtumiselt NATO viimaste aastate keerulisimat liidrite kokkusaamist. Tõenäoliselt kritiseerib Trump liitlasi madalate kaitsekulutuste eest ning liitlasriikide liidrid kardavad juunikuisel juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 tippkohtumisel aset leidnud sõnasõja kordumist.

G7 tippkohtumist jäid iseloomustama Trumpi ja liitlaste vaidlused kaubanduse ja kliimamuutuste üle ning USA presidendi ootamatu taganemine kokkulepitud ühisavaldusest.

«See, mida Trump ütleb, on alliansi tuleviku seisukohalt otsustava tähtsusega, kuid me ei tea, mida ta ütleb,» ütles ühe NATO liikmesriigi diplomaat. «See on Damoklese mõõga kombel tippkohtumise kohal rippuv vari.»

Diplomaadid kardavad, et lahkhelidest kantud tippkohtumine võib õõnestada jõupingutusi demonstreerida ühtsust alliansi idatiiva kaitsmiseks.

Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen sõnas reedel telekanalile Bloomberg TV, et NATO peab näitama ühtsust, hoiatades, et vastased rõõmustaksid lõhe üle NATO-s. Sarnase üleskutsega esines neljapäeval ka USA suursaadik NATO-s Kay Bailey Hutchinson.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles