Amesbury mürgitamisohver võis saada Novitšoki prügikastist (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad Amesbury mürgitamise paigas.
Uurijad Amesbury mürgitamise paigas. Foto: Yui Mok / PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti politsei püüab lahendada närvigaasiga Novitšok kokku puutunud naise surmajuhtumit neli kuud pärast sama mürgi kasutamist endise Briti-Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre vastu.

Briti peaminister Theresa May väljendas täna kurvastust ja vapustust seoses Salisbury kodutute varjupaigas elanud 44-aastase kolme lapse ema Dawn Sturgessi surmaga. «Politsei ja julgeolekuametnikud töötavad selle nimel, et kiiresti välja selgitada selle vahejuhtumi asjaolud, mida uuritakse nüüd mõrvana,» lisas May.

Korrakaitse teatel suri Sturgess eile Salisbury haiglas. Politsei uurib juhtunut mõrvana.

Sturgess ja Charlie Rowley haigestusid 30. juunil Amesbury külas raskelt sama närvimürgi tõttu, mida kasutati märtsis Skripali ja tema tütre Julia vastu. Sergei ja Julia Skripal on praeguseks tervenenud ja haiglast lahkunud.

Politsei teatas neljapäeval, et Sturgess ja Rawley haigestusid pärast saastunud eseme käsitsemist.

Salisbury alamkotta valitud seadusandja John Glen ütles BBC-ile, et kohalikud elanikud on mures, kuigi tervishoiuametnike kinnitusel on oht üldsusele väike.

Gleni sõnul võisid kannatanud puutuda saastunud esemega kokku «harjumuse tõttu vaadata prügikastidesse», politsei püüab teha kindlaks, kuidas ja millal nad mürgiga kokku puutusid.

Politsei teatel tõendeid alles uuritakse, kuid peamine uurimisliin on seos Amesbury juhtumi ja Salisbury rünnaku vahel. Suurbritannia süüdistab Salisbury närvimürgirünnakus Venemaad, kes eitab seotust rünnakuga.

Briti terroritõrjepolitsei ülem Neil Basu ütles, et Sturgessi surm on ainult tugevdanud meie otsustavust tuvastada ja tuua õigusemõistmise ette isik või isikud, kes kannavad vastutust selle eest, mida võib nimetada vaid pööraseks, hoolimatuks ja barbaarseks teoks.

Siseminister Sajid Javid nõudis eelmisel nädalal Moskvalt vastuseid ja ütles, et ei aktsepteeri Suurbritannia muutumist «mürgi ladustamispaigaks». Venemaa kutsus seepeale Suurbritanniat hoiduma räpastest poliitmängudest seoses Amesbury juhtumiga.

Novitšok on Nõukogude Liidus sõjaliseks otstarbeks väljatöötatud närvimürk. Briti valitsuse teatel viitavad kõik märgid Moskva seotusele 4. märtsi mürgitamisjuhtumiga Salisburys ning Vene valitsus on keeldunud selgitamast, kuidas sai võimalikuks Novitšoki kasutamine Suurbritannias.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles