NATO kasutas Liibüas lahingkoptereid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apache-tüüpi helikopterid.
Apache-tüüpi helikopterid. Foto: SCANPIX

Rohkem kui kaks kuud pärast seda, kui NATO võttis üle sõjalise operatsiooni Liibüas, kasutas allianss selles riigis esmakordselt lahingkoptereid.

Suurbritannia helikopterid Apache hävitasid kaks sõjalist rajatist – radarikeskuse ja valitsusvägede tugipunkti Brega linna lähedal. Ka Prantsuse ründekopterid Gazelle asusid Liibüas esmakordselt võitlustulle, vahendas BBC.

«Me jätkame nende (lahingkopterite - toim) kasutamist kõikjal ja millal iganes vaja on, kasutades samasugust täpsust, nagu me teeme seda kõigi oma missioonide puhul,» kinnitas NATO operatsiooni komandör Charles Bouchard.

NATO võttis operatsiooni Unified Protector egiidi all kõik Liibüas käivad sõjalised operatsioonid oma hoole alla 31. märtsil. Selle aluseks on ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonid 1970 ja 1973 ning eesmärgiks on kaitsta Liibüa tsiviilisikuid.

Unified Protector koosneb kolmest elemendist, milleks on relvaembargo, lennukeelutsoon ning tegevused selleks, et kaitsta tsiviilisikuid rünnakute ja rünnakuohu eest.
Lisaks NATO liikmesriikidele võtavad operatsioonist osa ka Jordaania, Katar, Rootsi, Araabia Ühendemiraadid ja Maroko.

Liibüa-operatsiooni on kritiseeritud läbimõeldud tegevuskava puudumise tõttu. Endiselt pole selge ka sõjalise operatsiooni lõppeesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles